Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut (KEDNJ) vendosi që Spanja të mos shkelë ligjet evropiane kur menjëherë u kthyen dy migrantë që kishin kapërcyer gardhin në kufirin me Marokun, raportoi dpa.

Këshilli i Madh i KEDNJ me 17 anëtarë pranoi apelin spanjoll kundër një gjykimi të këshillit të ulët për vitin 2017 që vendi kishte shkelur kështu ndalimin e dëbimit kolektiv të shtetasve të huaj.

Dhoma e Madhe vendosi që të dy migrantët kishin hyrë në një situatë të paligjshme duke u ngjitur në njw gardh kufitar.

Incidenti ndodhi në enklavën spanjolle të Melillas, në Afrikën veriore, dhe migrantët e bënë këtë brenda një grupi më të madh, duke përdorur forcë.

Enklava është e rrethuar nga tre gardhe paralele, të larta deri në gjashtë metra.

Grupe të mëdha migrantësh përpiqen t’i kapërcejnë këto barriera çdo ditë dhe kthehen sistematikisht në Marok nga autoritetet spanjolle.

Qytetarët e Bregut të Fildishtë dhe Malit, të cilët përbëjnë duetin për çështjen para KEDNJ-së, nuk janë përpjekur më parë të hyjnë në Spanjë legalisht duke aplikuar për vizë ose duke kërkuar mbrojtje në një pikëkalim zyrtar kufitar.

Prandaj është faji i tyre që autoritetet spanjolle nuk justifikuan dëbimin e vendimeve individuale, vendosi gjykata e Strasburgut.

Dunja Mijatoviç, Komisionere e Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut, i tha gjykatës se ishte pothuajse e pamundur që “afrikanët nën-Sahariane” të kërkojnë azil në Mellila në kanale të rregullta ose të arrijnë një vendkalim zyrtar kufitar.

“Ata kishin mbetur vetwm me mundësinw qw të ngjiteshin mbi gardh, t’i qaseshin bregdetit, ose të përdorin mjete të parregullta për të kaluar kufirin,” i shkruajti Mijatoviç gjykatës.

Qendra Evropiane për Kushtetuese dhe të Drejtat e Njeriut, një organizatë e pavarur, theksoi se aktvendimi lejonte “kthimin e detyruar të migrantëve nëpër Evropë”.