Një tjetër sasi prej 182 mbetjesh mortore u gjetën në varre të pashënuara në Kanada, këtë herë në ish-shkollën me konvikt të St. Eugene në British Columbia (B.C.).

Eshtë kjo e treta ish-shkollë me konvikt e drejtuar nga Kisha Katolike në të cilën janë raportuar varre të pashënuar në javët e fundit.

Shkolla u hap në 1912 dhe u mbyll në 1970.

Fëmijët e Kombeve të Parë, siç quhet popullsia autoktone në Kanada, u morën nga familjet e tyre midis moshës 7 dhe 15 vjeç dhe u detyruan të ndiqnin shkollën me konvikt të St. Eugjeni, afër Cranbrook.

Ashtu si me Kamloops, një shkollë në British Columbia, në Saskatchewan në Rezervatin e Parë të Kombeve të Cowessess, skanuesit e radarëve sipërfaqësorë u përdorën për të gjetur varret e pashënuara të fëmijëve që u përkisnin krunaxi dhe fiseve të tjera të Kombeve të Parë.

Bob Chamberlin, ish-nënkryetar i Bashkimit të Shefave Indianë të Kolumbias Britanike, tha se pritet më shumë tmerr ndërsa ish-shkollat ​​e tjera të konviktit shqyrtohen me kujdes.

“Besoj se jemi në majë të ajsbergut,” tha ai në një intervistë televizive.

Në shkollat ​​me konvikt të kishës, ku më shumë se 150,000 fëmijë vendas u morën me dhunë nga familjet e tyre, shumica e këtyre fëmijëve u ekspozuan ndaj dhunës fizike, seksuale dhe psikologjike.

Dhuna, kequshqyerja, mizoritë

Një hetim 6-vjeçar mbi sistemin shkollor rezidencial kanadez, i cili ndau me forcë fëmijët indigjenë nga familjet e tyre, përcaktoi në 2015 që sistemi, i cili ishte shfuqizuar që nga ajo kohë, përbënte “gjenocid kulturor”.

Raporti dokumenton dhunën e tmerrshme fizike, kequshqyerjen dhe mizoritë e tjera ndaj të cilave ishin ekspozuar shumë fëmijë që ndiqnin ato shkolla.

Qeveria federale kanadeze u kërkoi falje zyrtarisht viktimave në vitin 2008 për atë që ndodhi në shkollat ​​me konvikt të kishës, ku mijëra fëmijë vdiqën nga uria, ftohja dhe eksperimentet mjekësore.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re