Plot 34 shqiptarë janë zbuluar nga Policia Kombëtare e Spanjës në bashkëpunim me Autoritetin Portual të Bilbao, të cilët qëndronin në kushte aspak njerëzore nëpër çadra.

Individët jetuan në 19 tenda të instaluara në pika të ndryshme në pjesën e brendshme të portit, “pa kushtet minimale të shëndetit dhe higjienës”.

Vendbanimet e “shpërndara dhe të fshehura në mënyrë strategjike” ishin të vendosura në vende në afërsi të pikës kufitare për të shmangur pikat e kontrollit me qëllim që të hynin në mënyrë të paligjshme në kamionë dhe kontejnerë për të shkuar drejt Mbretërisë së Bashkuar.

Gjatë operacionit policor, të realizuar të martën, u arrestuan katër persona. Tre prej tyre kishin një urdhër dëbimi për në vendin e origjinës.

Deri më tani këtë vit, Policia Kombëtare ka identifikuar dhe kontrolluar më shumë se 800 njerëz në të njëjtën situatë brenda Portit të Bilbao.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Fx3OlCradxw?feature=oembed]

Nuk është hera e parë që Policia çmonton tenda të tilla në afërsi të portit, të ngritura kryesisht nga shtetas shqiptarë, siç shkruajnë mediat spanjolle, duke shënuar disa raste të ngjashme vitet e fundit.

Porti në fjalë dhe porti tjetër Zierbena në qytetin bask Biscayan, janë thyer në “dhimbje koke” për autoritetet që prej vitit 2015. Emigrantët përdorin kryesisht tragetet e “Brittany Ferries” për të shkuar në portin e Portsmouth në Britani.