Skip to content

Katalanasit në zgjedhje të pasigurta: Barcelona politike, pro dhe kundër Madridit

  • 14/02/2021

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Katalonia po zhvillon zgjedhjet parlamentare, në të cilat ndarja kryesore midis ithtarëve dhe kundërshtarëve të pavarësisë së kësaj krahine autonome me rreth 7.5 milion banorë në verilindje të Spanjës shfaqet sërish.

Sondazhet sugjerojnë që të tre partitë mund të fitojnë një numër të barabartë votash dhe të fillojnë bisedimet e koalicionit.

E majta Republikane Katalunase (ERC) dhe e djathta e qendrës së Bashkuar për Katalonjën (JxCat) janë aktualisht në pushtet dhe avokojnë për pavarësinë, ndërsa Partia Socialiste Katalanase (PSC) mbështet qëndrimin brenda Spanjës.

Zgjedhjet po mbahen tre vjet pasi u organizua një referendum për pavarësinë, i cili u ndalua nga Gjykata Kushtetuese Spanjolle dhe pas së cilës organizatorët u dënuan me disa vjet burg.

Ish-Zv.Kryeministri dhe udhëheqësi i ERC, Oriol Junqueras, i dënuar me 13 vjet burg, është liruar përkohësisht për të marrë pjesë në fushatën e partisë së tij.

Ish-kryeministri Carles Puigdemont mori pjesë në fushatën e tij JxCat përmes lidhjes video nga Belgjika.

Nga ana tjetër, kandidati i KDP-së ishte deri vonë ministri i Shëndetësisë, Salvador Illa, i cili u mbështet nga kryeministri Spanjoll Pedro Sanchez.

Gjatë pandemisë, Illa shfaqej në media çdo ditë, kështu që partia beson se ai është mjaft popullor për të fituar votat e atyre që janë për integritetin e Spanjës dhe votuesve të pavendosur.

“Ka tre parti që mund të fitojnë zgjedhjet ose të bien dakord mbi shumicën e nevojshme për të formuar një qeveri, por të tre thanë gjatë fushatës zgjedhore se bisedimet dhe bashkëpunimi i mundshëm midis tyre do të ishin të vështira,” tha Joan Rodríguez, një profesor i shkenca politike në Universitetin e Valencias.

Secila prej këtyre partive dëshiron të qeverisë në mënyrë të pavarur, gjë që është pothuajse e pamundur, kështu që mbështetja e partive më të vogla do të jetë thelbësore.

Ithtarët e pavarësisë ERC dhe JxCat kanë përvojë në qeverisjen e përbashkët, por nuk kanë të njëjtën ide se çfarë të bëjnë pasi deklarata e pavarësisë në tetor 2017 nuk hyri në fuqi.

“Jemi lodhur pak nga kjo,” thotë Xavier, një sipërmarrës në Barcelonë.

“Entuziazmi im është zbehur, por unë përsëri do të votoj për njërën nga partitë që mbështet pavarësinë,” shtoi ai.

ERC, e cila kishte një avantazh të vogël në sondazhet, mbështeti një referendum të dakorduar me qeverinë spanjolle gjatë fushatës, por një rezultat i tillë nuk ka të ngjarë sepse Madridi i referohet Gjykatës Kushtetuese, sipas së cilës referendumi nuk është në përputhje me kushtetuten aktuale.

Ndërkohë, JxCat ka njoftuar një referendum të ri të njëanshëm.

 

 

 

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë