Së shpejti do të bëhet një muaj nga përfundimi i Kupës së Botës në Katar dhe, sipas shumë njerëzve, me finalen më të mirë të një Kupe Bote ndonjëherë. Dhe tani, vendi i Gjirit Arabik po kërkon të pozicionohet si një destinacion kryesor turistik global, duke vazhduar kështu të ndërmarrë hapa të zbatojë planet për diversifikimin ekonomik të saj.

Organi qeveritar i menaxhimit të turizmit, Qatar Tourism (QT), së fundmi nisi një fushatë të re “Ndihu më mirë në Katar” që është vendosur të mbulojë më shumë se 17 tregje në mbarë botën, me plane për të krijuar një kalendar të pasur ngjarjesh në vitin 2023 që duhet ta bëjë Katarin një nga destinacionet më të preferuara në hartën turistike botërore.

E përditshmja e Katarit Al-Watan njoftoi se ekonomia e Katarit do të rritet me 3.4 për qind në periudhën 2022-2023 për shkak të vrullit të organizimit të Kupës së Botës. Kjo gjithashtu do të përmirësojë pozicionin e Katarit në hartën botërore të turizmit duke tërhequr rreth gjashtë milionë vizitorë në vit dhe do të rrisë kontributin e sektorit të turizmit në PBB-në në 12 për qind deri në vitin 2030, njoftoi agjencia shtetërore e Katarit QNA.

Për më tepër, pritet që Katari, si mikpritës i një Kampionati Botëror të Futbollit të suksesshëm, të tërheqë deri në 40 milionë turistë në vitet e ardhshme, që paraqet një kërcim kuantik në procesin turistik të këtij vendi, sipas mediave të Katarit.

Ishte Kupa e Botës FIFA 2022 në Katar që lejoi vizitorët nga e gjithë bota të përjetonin mikpritjen, kulturën dhe trashëgiminë autentike të Katarit. Kjo hap mundësi për atraksione të reja dhe destinacione argëtimi në të gjithë vendin e Gjirit, i cili gjithashtu po përjeton një rilindje të madhe ndërtimore me ngritjen e infrastrukturës: rrugë, hekurudha, aeroporte dhe porte, përkatësisht rrjete elektrike, rrjete ujore dhe komunikime. Të gjitha këto janë tregues premtues se numri i turistëve që vizitojnë Katarin do të dyfishohet, shkruan gazeta Al-Watan.

Gazeta përfundon se “sektori i turizmit në Katar do të përjetojë një bum të vërtetë që do të forcojë pozicionin e këtij vendi si një destinacion tërheqës turistik”.

Për më tepër, e përditshmja e Katarit, Al-Raya thekson se Katari po ndërmerr hapa “të qëndrueshëm dhe të sigurt” në zbatimin e planeve të tij për të diversifikuar ekonominë e tij me rritje të jashtëzakonshme në sektorin e turizmit. Ndërsa Kupa e Botës FIFA Katar 2022 përfundoi me sukses mbresëlënës, Qatar Tourism (QT) njoftoi një paketë planesh dhe programesh për vitin 2023, si pjesë e strategjisë së tij për të forcuar pozicionin e Katarit si një destinacion kryesor turistik global, duke tërhequr gjashtë milionë vizitorë çdo vit dhe duke rritur numrin e vizitorëve.

Dhe kjo gazetë thekson se kontributi i sektorit të turizmit në PBB-në e Katarit duhet të rritet nga shtatë në 12 për qind deri në vitin 2030.

“Nuk ka dyshim se organizimi i suksesshëm nga Katari i Kupës së Botës, një kompeticion global i ndjekur nga rreth 5 miliardë njerëz në mbarë botën sipas FIFA-s, dhe ardhja e rreth 1.4 milionë vizitorëve gjatë kohëzgjatjes së Kupës së Botës, kontribuon fuqishëm në duke forcuar imazhin dhe pozicionin e Katarit në hartën turistike globale”, theksoi gazeta Al-Raya.

Aftësi e provuar

Ajo shton më tej se “ka horizonte premtuese për sektorin e turizmit të Katarit” me plane për të tërhequr më shumë investime, duke ofruar një mundësi për punësim dhe diversifikimin e burimeve të të ardhurave.

“Shteti i Katarit ka dëshmuar aftësinë e tij për të treguar mikpritje të madhe dhe për të pritur njerëz të kombësive dhe kulturave të ndryshme, në një mënyrë që ka kënaqur vizitorët nga e gjithë bota gjatë Kupës së Botës FIFA 2022 në Katar”, përfundon gazeta Al-Raya.

Botërori i Katarit (20 nëntor deri më 18 dhjetor 2022), në të cilën Argjentina fitoi titullin duke triumfuar ndaj Francës në finale pas një gjuajtjeje më të mirë të penalltive, është quajtur “Kupa e Botës më e mirë e këtij shekulli”, sipas një sondazhi të BBC.