Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re

Nënkryetarja socialiste e Kuvendit, Ermonela Felaj është vënë sërish në qendër të vëmendjes për shkak se katër familjarë të saj janë emëruar, ose presin të emërohen në sistemin e ri të drejtësisë.

Kështu pas bashkëshortit, prokuror, në sistemin e ri të Drejtësisë janë emëruar edhe vëllai i saj Armando Felaj me bashkëshorten e tij Alma Felaj, ndërkohë që pret të emërohet edhe motra e deputetes socialiste Eranda Felaj.

Këto emërime u bënë pas ndryshimit të ligjit të vitit 2016 për statusin e gjyqtarëve dhe prokurorëve, vetëm tre vjet më vonë në korrik 2019. Pak muaj pas djegies së mandateve nga ana e deputetëve të opozitës, ata që zunë vendet më pas, bashkuan votat me PS-në për të ndryshuar një sërë ligjesh të reformës në drejtësi, mes të cilin edhe ligjin që i mundësonte Ermonela Felajt emërimin e katër të afërmve të saj në sistem.

BalkanWeb konsultoi me juristë të fushës ndryshimin e nenit 8 të ligjit të vitit 2016, i cili qëllimisht parashikonte ndalimin e emërimeve në sistemin e drejtësisë, të të afërmve, sipas parashikimeve në Kodin e Procedurës Civile.

Ky kod parashikon si lidhje të afërta familjare jo vetëm ato të gjakut, por edhe krushqitë.

 “Këshillat marrin masa për të shmangur papajtueshmërinë ambientale që krijohet për shkak të lidhjeve të ngushta familjare mes magjistratëve, që janë përkatësisht bashkëshorti/ja, bashkëjetuesi/ja, ose persona të tjerë në lidhje të ngushtë nga gjaku ose me ligj, sipas parashikimeve të Kodit të Procedurës Civile”, thuhej në pikën 1 të nenit 8 të ligjit të vitit 2016.

Por tre vjet më vonë falë edhe votave të deputetëve që plotësuan vendet bosh të opozitës, ky nen u ndryshua duke hequr referimin te Kodi i Procedurës Civile, e për rrjedhojë ndalimin e emërimeve të atyre që kanë lidhje krushqie.

“Papajtueshmëria ambientale, në kuptimin e këtij neni, krijohet për shkak të lidhjeve të ngushta familjare mes magjistratëve, që janë përkatësisht bashkëshorti/ja, bashkëjetuesi/ja, ose të afërmit e tij deri në shkallë të dytë”, thuhet në nenin e ndryshuar të ligjit për statusin e gjyqtarëve dhe prokurorëve.

Pas këtij ndryshimi, u është hapur rruga edhe emërimeve me lidhje të afërta krushqie, mes të tjerash edhe lidhja e bashkëshortit të Ermonela Felajt me kunatin dhe kunatën e tij.

 

“”

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re