Sekretet e mëdha janë të mëdha, sepse vetëm pak njerëz dinë për to. Disa sekrete kalojnë nga brezi në brez, disa vijnë nga një mësues tek një pasardhës.

Dhe disa nuk mund të “përballojnë presionin e kuriozëve” të tjera sekrete po.

Peceta perandorake

Kjo mund të tingëllojë e çuditshme, por ka një metodë të fshehtë për të palosur pecetat që pak njerëz e dinë.

Kjo teknikë u shpik në kohën e Perandorisë Austro-Hungareze. Kjo metodë është mbajtur në mënyrë të fshehtë, dhe u transmetua nga disa shërbëtorë të Perandorisë gojarisht nga brezi në brez.

Në këtë mënyrë shërbëtorët gjithmonë duhej të ulnin peshqirët në rast se perandori vendoste të jetë i pranishëm në darkë.

Kjo traditë është ende e gjallë sot dhe ka vetëm dy zyrtarë që janë rojtarë të kësaj dijeje unike.

Njerëzit që kanë mundësi të përdorin këto peceta të palosura janë vetëm presidentët apo personat mbretërore nga vende të tjera gjatë vizitave të tyre.

Emri i fituesit të çmimit

Ceremonia e çmimit Oscar është një nga ngjarjet më prestigjioze dhe më të rëndësishme vjetore.

Ekspertët dhe organizatat e ndryshme i përpunojnë të gjitha votat me dorë dhe vetëm dy persona, Brad Oltmanns dhe Rick Rosas, e dinë se kush do të fitojë çmimin për të gjitha 24 nominimet.

Dhe, ata këtë e kuptojnë vetëm 48 orë para ceremonisë për shkak të procesit manual të votimit.

Gjuha Ayapaneco

Gjuha e Ayapaneco është një gjuhë e lashtë që flitej në Meksikë para se të bëhej Meksikë. Pas kolonizimit spanjoll, gjuha filloi të zhdukej dhe të gjitha përpjekjet për t’ia mësuar gjeneratës së re dështuan.

Sot, në botë kanë mbetur vetëm dy persona që flasin këtë gjuhë: Manuel Segovia (75 vjeç) dhe Isidro Velazquez (69 vjeç), të cilët jetojnë në fshatin Ayapa në shtetin jugor të Tabasko (Meksikë).

Specialistët po përpiqen të mbledhin dhe të regjistrojnë sa më shumë fakte për këtë gjuhë që munden.

Ata janë veçanërisht të interesuar në historinë dhe kulturën e saj sepse gjuha e Ayapaneco shumë shpejt do të jetë vetëm e shkruar në letër.

Receta e likerit “Chartreuse”

Chartreuse është një liker francez që është prodhuar nga murgjit e Rendit Carthusian në bodrumet e verës Voiron dhe Isere në kufirin e maleve Chartreuse që nga shekulli i 17-të.

Tipari kryesor i kësaj pije është se përmban 130 lloje të bimëve dhe është i njohur si një ilaç magjik ose mjekësor.

Çdo barishte mblidhet nga rruga dhe është mbajtur sekret të cilin e dinë vetëm dy murgj nga manastiri i Chartreuse Grande.