Këmbanat e Katedrales Kombëtare në Uashington ranë 1000 herë të hënën në nder të viktimave të COVID-19, ndërsa Shtetet e Bashkuara janë në rrugën e kalimit të numrit të një milion të vdekurve, raporton AFP.

Shtetet e Bashkuara kanë raportuar zyrtarisht numrin më të lartë të vdekjeve në botë, më shumë se Brazili, India dhe Rusia, me më shumë se 995,000 vdekje nga COVID-19 të hënën, sipas të dhënave më të fundit nga Universiteti Johns Hopkins.

Këmbana e madhe e katedrales ra në orën 18:00 (mesnatë me kohën e Evropës Qendrore), e cila u transmetua drejtpërdrejt në YouTube dhe çdo gong përfaqësonte 1000 njerëz që vdiqën në pandemi.

Zjarri i vdekjes po binte tashmë kur Shtetet e Bashkuara thyen kufijtë simbolikë, për shembull në shtator 2020, kur kishte më shumë se 200,000 të vdekur.

“Sot, vendi ynë ka kaluar një fazë tragjike – një milion amerikanë kanë vdekur nga COVID 19,” tha drejtuesi i katedrales, Rev. Randolph Marshall Hollerith, para se të binin këmbanat.

Numri ditor i të infektuarve është rritur javët e fundit në SHBA, pas heqjes së mbajtjes së detyrueshme të maskës për fytyrën, e cila tani rekomandohet vetëm në ambiente të mbyllura për shumicën e banorëve.

Pandemia e COVID 19 vrau midis 13 dhe 17 milionë njerëz në mbarë botën nga 1 janari 2020 deri më 31 dhjetor 2021, sipas vlerësimeve të fundit nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).