Zhvillimi i teknologjisë ka ndryshuar trendin e tregut të punës sot në mbarë botën, ku patjetër që ndër profesionet më të kërkuara vijojnë të mbeten ato që lidhen me botën virutale, por dhe profesionet që lidhen me shëndetësisë.

“FORBES” ka bërë një listë të 10 profesioneve më të kërkuara për vitin e ardhshëm, ku sigurisht vendin e parë e zënë analistët për mbedhjen e të dhënave, profesio I cili lidhet direct me teknologjinë.

Më poshtë po bëjmë një renditje të 10 profesioneve më të kërkuara për vitin e ardhshëm sipas “FORBES”:

Analistët e të dhënave dhe shkencëtarët e të dhënave

Në një botë gjithnjë e më të drejtuar nga të dhënat , nevoja për profesionistë me ekspertizë në interpretimin dhe nxjerrjen e përfundimeve nga grupet masive të të dhënave po rritet me shpejtësi. Analistët e të dhënave dhe shkencëtarët e të dhënave pritet të gjejnë mundësi të rëndësishme në fusha të tilla si kujdesi shëndetësor, financa dhe teknologjia. Paga mesatare për këto role mund të ndryshojë ndjeshëm sipas vendndodhjes, përvojës dhe industrisë. Në SHBA, për shembull, shkencëtarët e të dhënave fitojnë mesatarisht 120,000 dollarë në vit, ndërsa analistët e të dhënave fitojnë rreth 70,000 dollarë .

Profesionistët e shëndetësisë

Industria e kujdesit shëndetësor mbetet një sektor i fuqishëm punësimi. Sfidat e vazhdueshme globale të shëndetit kanë nxjerrë në pah nevojën për mjekë, infermierë, farmacistë dhe administratorë të kujdesit shëndetësor kompetent. Në SHBA, mjekët mund të fitojnë mesatarisht 210,000 dollarë në vit, ndërsa infermierët mund të fitojnë rreth 75,000 dollarë .

Ekspertët e sigurisë kibernetike

Me sofistikimin në rritje të kërcënimeve kibernetike , ekspertët e sigurisë kibernetike janë më të kërkuar se kurrë. Mbrojtja e aseteve dixhitale dhe të dhënave të ndjeshme është një prioritet i lartë për organizatat, duke e bërë këtë fushë një opsion fitimprurës karriere. Paga mesatare vjetore për profesionistët e sigurisë kibernetike është rreth 100,000 dollarë , në varësi të specializimit të tyre dhe fushës në të cilën ata punojnë.

Specialistë në çështjet e energjisë së rinovueshme

Zhvendosja drejt qëndrueshmërisë ka rritur kërkesën për specialistë të energjisë së rinovueshme , siç janë teknikët e energjisë diellore dhe të erës. Këta profesionistë luajnë një rol kyç në kalimin drejt burimeve më të pastra të energjisë. Në SHBA, një inxhinier i energjisë së rinovueshme mund të fitojë mesatarisht rreth 80,000 dollarë në vit.

Zhvilluesit e softuerit

Zhvilluesit e softuerit janë qendror në botën tonë dixhitale, duke krijuar aplikacione, platforma dhe zgjidhje në të gjithë industritë. Ata zakonisht fitojnë mesatarisht 105,000 dollarë në vit, por kjo mund të ndryshojë ndjeshëm në varësi të specializimit dhe industrisë.

Ekspertët e Qëndrueshmërisë

Ekspertët e qëndrueshmërisë janë jetik në drejtimin e organizatave për të reduktuar ndikimin e tyre mjedisor. Kjo fushë përfshin arkitekturën e qëndrueshme, konsulencën mjedisore dhe menaxhimin e zinxhirit të furnizimit të gjelbër. Profesionistët në këtë fushë mund të presin të fitojnë rreth 80,000 deri në 100,000 dollarë në vit.

Zhvilluesit e realitetit virtual (VR) dhe realitetit të shtuar (AR).

Adoptimi i teknologjive VR dhe AR në argëtim, arsim dhe kujdes shëndetësor po rritet me shpejtësi. Zhvilluesit në këtë fushë janë çelësi për krijimin e përvojave gjithëpërfshirëse dhe aplikacioneve inovative. Paga mesatare e tyre zakonisht varion nga 75,000 deri në 100,000 dollarë në vit.

Specialistë të tregtisë elektronike dhe marketingut dixhital

Fushat në rritje të blerjeve online dhe marketingut dixhital vazhdojnë të krijojnë mundësi. Profesionistët me një kuptim të thellë të peizazhit dixhital dhe sjelljes së konsumatorëve janë në kërkesë të lartë. Specialistët e marketingut dixhital mund të fitojnë mesatarisht 70,000 dollarë në vit, ndërsa specialistët e tregtisë elektronike mund të fitojnë pak më shumë.

Inxhinieri robotike

Inxhinierët e robotikës po bëhen thelbësore në industri të tilla si kujdesi shëndetësor. Ata projektojnë, ndërtojnë dhe mirëmbajnë sisteme automatizimi dhe robotike. Paga mesatare vjetore e një inxhinieri robotik është rreth 85,000 dollarë .

Profesionistët e shëndetit mendor

Rritja e ndërgjegjësimit për çështjet e shëndetit mendor ka rritur kërkesën për profesionistë të shëndetit mendor. Psikologët, këshilltarët dhe terapistët janë thelbësorë për të mbështetur mirëqenien mendore. Në SHBA, psikologët fitojnë mesatarisht 80,000 dollarë në vit, ndërsa këshilltarët dhe terapistët mund të fitojnë rreth 50,000 deri në 60,000 dollarë .

Si përfundim, peizazhi i punës i vitit 2024 është formuar nga zhvillimet teknologjike , ndryshimet sociale dhe shqetësimet mjedisore . Këto dhjetë profesione jo vetëm që ofrojnë mundësi premtuese, por gjithashtu kërkojnë një angazhim për të mësuarit e vazhdueshëm dhe zhvillimin e aftësive.

:

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re