Shëndeti i zorrëve është thelbësor për mirëqenien tonë të përgjithshme.

Kur flasim për shëndetin e zorrëve, zakonisht i referohemi ekuilibrit të saktë të baktereve të mira dhe të këqija që formojnë mikrobiomën tonë të zorrëve. Bakteret e mira janë thelbësore për një shëndet të mirë, kurse bakteret e këqija mund të shkaktojnë sëmundje kur ato shumohen.

 

Zorra është e lidhur me trurin tonë përmes një rrjeti të madh nervor. Ndihmon në kontrollin e tretjes, rregullon sekrecionet e tretjes dhe rregullon përthithjen e lëndëve ushqyese. Zorrët dhe truri ynë punojnë në lidhje të ngushtë për të lejuar tretjen të ndodhë në kohën e duhur. Çdo ndryshim në kulturën e zorrëve sigurisht që do të reflektojë në të gjitha aspektet e shëndetit.

 

Disa ndryshime të stilit të jetesës mund ta kthejnë kulturën e zorrëve për mirë, të rrisin metabolizmin, të ulin inflamacionin dhe mund të ulin rrezikun e sëmundjeve kronike.

 

Nuk ka simptoma të menjëhershme që mund t’ju tregojnë se ekziston një çekuilibër bakterial në zorrën tuaj. Megjithatë, ka disa shenja delikate që mund t’ju paralajmërojnë. Më poshtë janë disa sinjale që duhet t’i kushtoni vëmendje.

-Lëvizjet tuaja të zorrëve nuk janë të lehta. Shpesh mund të përfundoni me kapsllëk ose jashtëqitje të holluara me ujë. Jashtëqitja juaj është shpesh e fortë, e thatë dhe me gunga.

-Shpesh ndiheni të fryrë pas një vakti

-Gazrat dhe urthi shpesh ju shqetësojnë

Nëse mikrobioma juaj e zorrëve ndikohet negativisht, prodhimi i serotoninës zvogëlohet dhe kjo mund të prishë modelin tuaj të gjumit

-Një çekuilibër në bakteret e zorrëve mund të rezultojë gjithashtu në inflamacion kronik.

-Shpesh mund të keni njolla të lëkurës ose plagë në gojë.

Si mund ta përmirësoni shëndetin e zorrëve?

Ruajtja e një ekuilibri të saktë të këtyre mikroorganizmave është jetike për një shëndet të mirë fizik dhe mendor dhe gjithashtu thelbësor për të arritur një përgjigje të mirë imune.

-Konsumoni probiotikë (baktere të shëndetshme të dobishme)

-Hani ushqime të fermentuara si kos dhe disa perime

-Probiotikët ushqehen me ushqime të patretur të quajtura prebiotikë. Për shembull, drithërat, qepët, bananet, hudhrat dhe të tjera. Konsumimi i tyre në sasi të mirë mund të rrisë prodhimin e probiotikëve.

-Konsumoni më pak sheqer dhe ëmbëltues

-Ulni stresin

-Ndaloni marrjen e antibiotikëve në mënyrë të panevojshme. 

/shkollaeshendetit.com