Shtatë udhëheqës të BE-së, përfshirë kryeministrin slloven Janez Jansa, i drejtuan një letër Komisionit Evropian duke shprehur shqetësim për atë që ata e shihnin si pak vend për politikat individuale të vendeve anëtare, duke përfshirë zhvillimin e energjisë bërthamore si pjesë e përpjekjeve për të arritur qëllimet klimatike.

Letra u nënshkrua nga Jansa, homologu i tij çek Andrej Babis, presidenti francez Emmanuel Macron, kryeministri hungarez Viktor Orban, kryeministri polak Mateusz Morawiecki, kryeministri rumun Florin Kicu dhe homologu sllovak Igor Matoviç.

STA, e cila kishte një pasqyrë të letrës, shkruan se krerët e shteteve ose kryeministrat e shtatë vendeve theksuan se ata janë ende plotësisht të përkushtuar ndaj planit të klimës për 2030.

Pak hapësirë ​​për politikën e brendshme

Sidoqoftë, ata janë të shqetësuar se rruga e vendosur aktualisht për të arritur këtë qëllim lë pak hapësirë ​​për politikëbërje të brendshme në përputhje me kushtet specifike të vendit.

Udhëheqësit besojnë se BE duhet të promovojë të gjitha teknologjitë e disponueshme me emetim zero dhe të ulët kushtuar neutralitetit të klimës, si dhe të ndjekë qëllime të tjera të politikës energjetike, veçanërisht bërthamore, zhvillimi i të cilave është një nga qëllimet kryesore të Traktatit Euratom, duke detyruar institucionet e BE për të promovuar.

Letra iu drejtua Presidentes së Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, Nënkryetarit Ekzekutiv të Komisionit Evropian Frans Timmermans, Komisionerit evropian për Stabilitetin Financiar, Shërbimeve Financiare dhe Unionit të Tregjeve të Kapitalit Mairead McGuinness dhe Komisionerit Evropian për Energjinë Kadri Simson.