Home BOTA Klithmë në rajon: Nëse bie Bosnja, bie dhe Mal i Zi!

Klithmë në rajon: Nëse bie Bosnja, bie dhe Mal i Zi!

0
Klithmë në rajon: Nëse bie Bosnja, bie dhe Mal i Zi!

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Në Podgoricë u mbajtën protesta të iniciuara nga diaspora me qëllim të ruajtjes dhe forcimit të Bosnjës në këto kohë kur si pasojë e faktorit serbe, ky vend rrezikon ndarjen. Tubimi u mbajt para Delegacionit të Bashkimit Evropian, ku mbresëlënës ishte veçanërisht fjalimi i shkrimtarit Andrej Nikolaidis.

Nikoaidis e filloi fjalimin e tij duke thënë se dy dekada e gjysmë pas përfundimit të luftës në Bosnje, vendi është përsëri në rrezik të afërt të luftës.

“Qëllimi i luftës është sërish i njëjti: shkëputja e një pjese të Bosnjës dhe aneksimi i saj në Serbi. Ideologjia që e çon vendin në konflikt është përsëri e njëjta: nacionalizmi serbomadh. Vetëm zbatuesit janë të tjerët: në vend të Karaxhiçit dhe Mlladiçit, tani është pasuesi i projektit të tyre kriminal, Milorad Dodik. Frymëzuesi dhe truri i operacionit është sërish i njëjti: Beogradi zyrtar”, tha ai.

Ai pyeti veten se si ishte e mundur që projekti i madh serb, përgjegjës jo për një por për disa gjenocide, të ishte ende aktiv.

“Cili është qëllimi i dy dekadave e gjysmë angazhimi të ‘aleatëve tanë perëndimorë’ në Ballkan nëse rajoni është sërish në prag të luftës? Cili është qëllimi i Tribunalit të Hagës nëse do të përsëriten krimet për të cilat gjykon ajo gjykatë? Cili është qëllimi i Tribunalit të Hagës nëse janë arritur qëllimet territoriale për të cilat janë kryer krimet me të cilat është marrë gjykata?”, tha ai.

Kësaj radhe “aleatët tanë perëndimorë” do ta shuajnë zjarrin e luftës, të cilin e lejuan ta ndezë, vazhdoi ai.

“Sanksionet, me të cilat përqeshet Milorad Dodik, ndërsa ka vite që vendos eksploziv në themelet e Bosnjës, duke mbështetur Open Balkans, versionin e fundit të projektit të fuqisë së madhe që i vuri flakën Bosnjës në 1992, një version i ri i embargos gjeniale cinike ndaj importeve të armëve, të cilin Perëndimi e përdori për t’i parandaluar boshnjakët të mbroheshin nga shfarosja, me mbështetjen e Kishës së Serbisë, e cila është vetëm projekti Zemra e Zezë e fuqisë së madhe të Beogradit,” tha ai.

Nëse ka nga ata që pyesin veten në një analfabetizëm politik të vetë-mjaftueshëm pse Podgorica po merret me Bosnjën, kur ne kemi shumë nga problemet tona, një kujtesë: “Asnjë vend, si çdo njeri, nuk është një ishull,” tha ai.

“Dhe prandaj mos pyet se për kë bie këmbana: ajo bie gjithmonë për ty. Nëse bie Bosnja, nuk do të ketë Mal të Zi! Fatet e këtyre dy vendeve sot janë të lidhura pazgjidhshmërisht”, përfundoi Nikolaidis.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë