Coxo arthroza’ ose artroza e artikulacionit kokso-femoral është një sëmundje degjenerative e cila futet në grupin e osteoartrozave. Kokso-artroza prek kërcin artikular të artikulacionit kokso-femoral dhe ka një evolucion të ngadaltë.

Shkaqet

– Plakja natyrore e artikulacioneve
– Mosha mbi 40 vjeç
– Traumat dhe mikrotraumat e përsëritura
– Mbipesha
– Faktorët trashëgues
– Çrregullimet lokale të artikulacionit kokso-femoral si: nekroza avaskulare e kokës femorale, displazia e këtij artikulacioni, luksacionet, subluksacionet, sëmundja Paget dhe Perthes, etj.

Simptomat

– Dhimbje e cila lokalizohet në pjesën e kofshës, në plikën inguinale apo regjionin trokanterik si dhe në pjesën gluteale.

 

– Kufizim të lëvizjeve në artikulacionin kokso-femoral. Kjo vjen si rezultat i degjenerimit të kërcit artikular dhe zvogëlimit të hapësirës artikulare. Personat me kokso-artrozë kanë vështirësi në mbledhjen e këmbës si dhe ta rrotullojnë atë nga brënda.

Me kalimin e kohës mund të kërkojnë mjete ndihmëse për të lëvizur ose mund të mos lëvizin fare.

– Kontraktura muskulare. Duke qëndruar në pozicione që parandalojnë dhimbjet ato zhvillojnë kontraktura muskulore.

Shenjat radiologjike

Në një radiografi të artikulacionit kokso-femoral do të shihni:
– zvogëlim të hapësirës artikulare

– shtypje te kockës subkondrale
– osteofite dhe geode

Trajtimi

Trajtimi i kokso-artrozës është medikamentoz dhe me fizioterapi. Në fazat e rënda bëhet ndërhyrje kirurgjikale e cila konsiston në vendosjen e një proteze në këtë artikulacion.

Medikamentet që rekomandohen janë anti-inflamatorët josteroidë dhe analgjezikët. Rekomandohen ushtrimet fizike por pa ngarkesë, noti si dhe biçikleta pasi ruajnë lëvizshmërinë dhe trofizimin e muskujve.

/shkollaeshendetit.com