Pandemia COVID dhe një rënie ekonomike mund të shkaktojë varfëri për deri në 100 milion njerëz këtë vit, duke ulur shanset për t’i dhënë fund varfërisë ekstreme deri në 2030, njoftoi KB.

Edhe me rritje të përshpejtuar ekonomike dhe pabarazi të zvogëluar, “një fund i plotë i varfërisë ekstreme duket shumë pak i mundshëm nën supozimet më optimiste”, sipas një raporti nga Departamenti i KB për Çështjet Ekonomike dhe Sociale (UNDESA).

Udhëheqësit botërorë ranë dakord në 2015 për qëllimin e eliminimit të varfërisë ekstreme, e cila aktualisht prek rreth 680 milion njerëz, deri në vitin 2030.

Mundësia utopike

Sidoqoftë, ndërsa pandemia e virusit koronar po përhapet në vendet në zhvillim, kjo mundësi “duket pothuajse utopike”, sipas UNDESA.

Nën skenarin më pesimist, UNDESA vlerëson se më shumë se 1.1 miliard njerëz, ose 13 përqind e popullsisë së botës, mund të përfundojnë në varfëri ekstreme deri në fund të dekadës.

Edhe nën skenarin më optimist, me një rritje ekonomike të paparë, gati 3 përqind e popullsisë së botës do të mbetej në varfëri.

Bashkëpunimi ndërkombëtar

Raporti thekson se ngecja ekonomike dhe rritja e pabarazisë mund të zmbrapsin, për sa i përket varfërisë, vendet më pak të zhvilluara.

“Nuk është më e pakonceptueshme që globalisht numri i njerëzve që jetojnë në varfëri ekstreme do të vazhdojë të rritet në vitet e ardhshme, duke lënë qindra miliona njerëz në rrezik ekstrem nëse pasojat e tmerrshme të pandemisë për vendet në zhvillim nuk menaxhohen në mënyrë efektive,” tha ajo.

UNDESA gjithashtu bëri thirrje për bashkëpunim ndërkombëtar në zhvillim, përpara Ditës Ndërkombëtare të Varfërisë.