Komisioni Evropian ka njoftuar se do t’u dërgojë një letër vendeve anëtare për t’i paralajmëruar ata që të respektojnë udhëzimet e rëna dakord bashkërisht për kufizimet e udhëtimit dhe se ndalimi i udhëtimit i vendosur nga disa anëtarë nuk është i pranueshëm.

“Shtetet anëtare duhet të dekurajojnë me forcë udhëtimin e parëndësishëm nga dhe nga zonat e kuqe të errëta, por mbylljet e kufijve duhet të shmangen,” tha zëdhënësi i KE Christian Wigand.

Gjermania në mënyrë të njëanshme mbylli kufijtë e saj me Austrinë dhe Belgjika zgjati ndalimin për të gjitha udhëtimet e parëndësishme deri në 1 prill.

Wigand shtoi se të gjitha vendet anëtare të BE mbështetën propozimin e KE për një qasje të përbashkët të koordinuar për kufizimin e lëvizjes në kontekstin e luftës kundër pandemisë së koronavirusit dhe se çdo mosrespektim i qasjes së rënë dakord krijon probleme me lirinë e lëvizjes.

Lëvizjet e njëanshme nga shteti

Shtetet anëtare mund të marrin masa për të ndaluar përhapjen e infeksionit, por ato masa duhet të jenë proporcionale dhe jo-diskriminuese për qytetarët e BE, tha Wigand.

I pyetur nëse masat belge dhe gjermane janë proporcionale, Wigand tha se përgjigjja për këtë pyetje nuk është aq e thjeshtë.

Komisioneri Evropian i Drejtësisë Didier Reynders të dielën shprehu shqetësim mbi lëvizjet e njëanshme të disa vendeve anëtare.

 “Ne po monitorojmë situatën në të gjitha shtetet anëtare dhe do t’u dërgojmë atyre letra së shpejti,” shkroi Reynders në Twitter.