Komisioni Evropian propozoi të mërkurën një rregullore që krijon një certifikatë dixhitale që duhet të lejojë udhëtime të sigurta brenda Bashkimit Evropian gjatë një pandemie.

Kjo do të jetë provë se personi është vaksinuar, se ai tashmë e ka kapërcyer sëmundjen ose se ka një test negativ për COVID-19.

Certifikatat do të jenë falas, në formë dixhitale ose letre në gjuhën e vendit lëshues dhe në anglisht.

Ai do të përmbajë një kod për të siguruar sigurinë dhe vërtetësinë e certifikatës.

Këto certifikata duhet të jenë të harmonizuara dhe të verifikueshme në të gjithë Bashkimin Evropian.

Komisioni u bën thirrje Shteteve Anëtare dhe Parlamentit Evropian të miratojnë propozimin sa më shpejt të jetë e mundur, në mënyrë që rregullorja të hyjë në fuqi deri në verë.

Nënkryetari i KE Margaritis Schinas tha në një intervistë me FAZ se konfirmimi duhet të jetë gati “deri në verë dhe vera fillon në 1 qershor”.

Eshtë një masë që ka për qëllim kryesisht të shpëtojë turizmin në BE.

Komisioni zgjodhi rregulloren sepse Shtetet Anëtare janë të detyruara ta zbatojnë atë drejtpërdrejt, në kundërshtim me rekomandimet që pak vende ndjekin gjithsesi.

Meqenëse nuk ka vaksina të mjaftueshme, KE dëshiron që këto certifikata të përfshijnë rezultatin e testimit për COVID-19 ose praninë e antitrupave në mënyrë që njerëzit që nuk kanë pasur mundësinë të vaksinohen të mos diskriminohen, gjë që ishte kundërshtimi i shumë vende për këtë ide.

Sipas KE, vetëm 3.5 përqind e popullsisë së BE-së janë vaksinuar deri më tani.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re