Skip to content

Komisioni për Capitol-in: Ç’bëri Trump në tre orë trazira?

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Donald Trump zgjodhi qëllimisht të mos reagonte për më shumë se tre orë gjatë sulmit në Kapitol, sipas kongresmenëve që hetojnë atë që ndodhi më 6 janar 2021.

Anëtarët e Kongresit, të cilët po hetojnë trazirat e Capitol-it më 6 janar 2021, thanë se presidenti i atëhershëm Donald Trump zgjodhi qëllimisht të mos reagonte për më shumë se tre orë, ndërsa mijëra mbështetës të tij mbushën ndërtesën në një përpjekje për të bllokuar konfirmimin e fitores zgjedhore Joe Biden, raportojnë agjencitë.

“Presidenti Trump u ul në tryezën e tij të ngrënies dhe e pa sulmin në televizion, ndërsa ndihmësit e lartë, këshilltarët më të afërt dhe anëtarët e familjes i lutën të bënte atë që pritet nga çdo president amerikan”.

Kongresmeni Adam Kinzinger, gjithashtu anëtar i komisionit, tha se Trump refuzoi të vepronte sepse një “turmë” kishte ndaluar konfirmimin e votave elektorale. Numërimi i votave u ndërpre dhe u vonua me orë të tëra.

“Turma realizoi atë që dëshironte Presidenti Trump, kështu që sigurisht që ai nuk ndërhyri”, tha Kinzinger, i cili është një republikan.

“Presidenti Trump nuk humbi rastin për të reaguar. Ai zgjodhi të mos reagonte”, tha kongresmeni.

Komiteti nëntë anëtarësh i Dhomës së Përfaqësuesve që hetonte trazirat tregoi video të redaktuar të dëshmisë nga ndihmësit kryesorë të Shtëpisë së Bardhë të Trump, ndërsa të dy dëshmuan drejtpërdrejt, për të vërtetuar pretendimet e komitetit se Trump i pa trazirat në televizion dhe nuk bëri asgjë për ta ndaluar atë për orë të tëra.

Në fjalën e tij të hapjes, kongresmeni Bennie Thompson, një demokrat dhe kryetar i komisionit, tha se Trump “nuk u ndikua nga këshilltarët, as nga aleatët e tij, as nga thirrjet e rebelëve, as nga lutjet e dëshpëruara të njerëzve që përballeshin me një turmë. “

 Seanca dëgjimore e së enjtes mbrëma duhej të ishte e fundit, por anëtarët e komisionit tani thonë se po vazhdojnë të mbledhin informacione rreth trazirave dhe mund të mbajnë më shumë seanca dëgjimore në shtator dhe më tej.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë