Shteti i Katarit do të ndajë 60 milionë dollarë për të mbështetur vendet më pak të zhvilluara të botës, konfirmoi Emiri i Katarit Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani në hapjen e konferencës së 5-të të Kombeve të Bashkuara (OKB) nën sloganin “Nga potenciali në prosperitet”, në nivel të krerëve të shteteve dhe qeverive, i cili mbahet në Doha deri më 9 mars.

Vendet e pasura dhe të zhvilluara kanë një përgjegjësi morale për të kontribuar në ndihmën e vendeve më pak të zhvilluara, theksoi Sheikh Al Thani.

“Bazuar në angazhimin e fortë të Shtetit të Katarit për të mbështetur procesin e zhvillimit të vendeve më pak të zhvilluara, unë po shpall një kontribut financiar në shumën totale prej 60 milionë dollarë amerikanë, nga të cilat 10 milionë do të ndahen për të mbështetur zbatimin e Aktivitetet të ‘Programit të Veprimit të Dohas’ për vendet më pak të zhvilluara dhe 50 milionë për të mbështetur rezultatet e planifikuara të ‘Axhendës së Dohas për Veprim’ dhe për të ndërtuar potencialin e qëndrueshmërisë në vendet më pak të zhvilluara”, vuri në dukje Sheikh Al Thani.

Ai u bëri thirrje gjithashtu partnerëve të zhvillimit që të ndjekin shembullin e Katarit dhe të marrin iniciativën dhe të mbështesin zbatimin e “Programit të Veprimit të Dohas” si “pjesë e detyrës sonë humanitare dhe zhvillimore ndaj popujve të vendeve më pak të zhvilluara”.

Duke hapur konferencën, sundimtari i Katarit theksoi se bota sot po përballet me sfida të vështira, të cilat janë rezultat i konflikteve të reja ndërkombëtare, krizës globale të sigurisë ushqimore, fenomenit të ndryshimeve klimatike dhe pasojave afatgjata të pandemisë COVID-19.

“Na takon ne t’i shqyrtojmë këto sfida ndërsa planifikojmë të ardhmen e përbashkët të popujve dhe vendeve tona në dekadën e ardhshme të ekzistencës së vendeve më pak të zhvilluara. Miliona njerëz në këto vende janë ende të rënduar nga varfëria, mungesa e ushqimit, kujdesit shëndetësor dhe arsimit”, paralajmëroi Al Thani dhe shtoi:

“Nuk ka dyshim se në thelb është një çështje strukturore që lidhet me mungesën e drejtësisë në marrëdhëniet midis qendrave të avancuara industriale dhe periferive të botës sonë, por është edhe çështje e një politike racionale të zhvillimit ekonomik në vendet më pak të zhvilluara. Disa prej tyre arritën të kapërcejnë margjinalizimin, falë politikave të tyre zhvillimore. Por në çdo rast është një pyetje që na shqetëson të gjithëve. Është një çështje globale. Këtë duhet ta kuptojnë vendet e zhvilluara dhe shoqëritë e tyre”.

Një thirrje për solidaritet

Më tej, ai tha se “nuk mund të ndërtojmë një botë të re, më të sigurt, më të drejtë dhe më të lirë për sot dhe nesër, përveçse nëpërmjet solidaritetit njerëzor ndërkombëtar”.

Ai shtoi se përballja me sfidat e sigurisë ushqimore, ndryshimeve klimatike, krizës energjetike dhe krizës së borxhit është një përgjegjësi e përbashkët globale, ndërsa gjetja e zgjidhjeve është detyrë dhe përgjegjësi e përbashkët e të gjitha vendeve.

“Megjithatë, pavarësisht nga analiza jonë në lidhje me sfondin e hendekut midis vendeve të zhvilluara dhe atyre më pak të zhvilluara, ekziston një detyrim moral për vendet e pasura dhe të zhvilluara që të bëjnë më shumë për të ndihmuar vendet më pak të zhvilluara të kapërcejnë sfidat globale me të cilat po përballemi. Kjo është një përgjegjësi, jo një favor”, tha Emiri i Katarit.

Duke iu referuar tërmetit të fundit shkatërrues, udhëheqësi i Katarit bëri thirrje për mbështetje për përpjekjet e Turqisë për të kapërcyer fatkeqësinë e tërmetit dhe shprehu habinë e tij për vonesën në ofrimin e ndihmës për popullin sirian.

Emiri i Katarit shprehu besimin se kjo konferencë do të kontribuojë në rritjen dhe perspektivat e zhvillimit të vendeve më pak të zhvilluara në dhjetë vitet e ardhshme, në përputhje me Axhendën 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm. /tesheshi.com/

 

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re