Koloneli Vagif Dergahli dhe shefi i Zyrës për Marrëdhënie me Mediat e Ministrisë së Mbrojtjes të Azerbajxhanit, tha se Armenia ka filluar vendosjen e sistemeve raketore S-300 nga Jerevani në rajonet ku ushtria azerbajxhanase po kryhen operacione.

“Ne kemi informacione se Eerevani po lëviz sistemet e mbrojtjes ajrore S-300 në rajonet tona të okupuara. Por këto sistemet raketore do të shkatërrohen nga ushtria azerbajxhanase sapo të hyjnë në territoret e okupuara,” tha Dergahl.

Koloneli gjithashtu përmendi se sistemet raketore S-300 do të përjetojnë fatin e pajisjes së dytë ushtarake të Armenisë, e cila u shkatërrua nga ushtria e Azerbajxhanit.

Pajisjet e shtrenjta

Kjo raketë është një sistem mbrojtje raketash tokë-ajër që mund të godasë raketa balistike me rreze të shkurtër dhe të mesme, raketa lundrimi si dhe avionë ushtarakë taktikë dhe strategjikë.

Këto armë konsiderohen të vjetruara, por çmimi i tyre nuk është i vogël.

Dy vjet më parë, Irani pagoi deri në 160 milion dollarë për S-300PMU-1, dhe përfshin vetëm baterinë – gjashtë lëshime, 48 raketa, komanda, radari dhe automjetet ndihmëse.

Ka sigurisht versione më të lira me pajisje më të dobëta, ndërsa çmimi varion nga 115 milion deri në gjysmë miliard dollarë.

Prodhimi serial filloi në 1975, testimi përfundoi në 1978 për linjën P, dhe në 1983 për variantin V dhe në 1987 për variantin anti-balistik V.

Meqenëse ka kaluar shumë kohë, janë bërë shumë variante që përfshijnë lloje të ndryshme predhash, radarë më të përparuar dhe rezistencë më të madhe ndaj ndërhyrjeve radio-elektronike.

Tashmë, azerët janë në testin final: atë se a do munden të sfidojnë S300