Skip to content

Konsumimi i tepërt i kësaj vitamine të zakonshme mund të çojë në humbjen e shikimit dhe dëme serioze në mëlçi

  • 06/09/202106/09/2021

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

 

Vitaminat dhe suplementet janë pjesë e shumë prej regjimeve tona të përditshme shëndetësore.

Në fund të fundit, kur përpiqeni të jetoni një jetë të gjatë dhe të shëndetshme, marrja e ushqyesve të duhur është shumë e rëndësishme!
Sidoqoftë, hulumtimet tregojnë se marrja e shumë vitaminave të caktuara, si acid nikotinik, mund të ketë efekte anësore potencialisht të dëmshme.

Çfarë është acid nikotinik?
Acidi nikotinik është pjesë e grupit të vitaminave B, e quajtur edhe vitamina B3. Ai luan një rol në funksionimin dhe metabolizmin e sistemit tonë nervor, duke na ndihmuar ta kthejmë ushqimin që hamë në energji. Qelizat tona gjithashtu kanë nevojë për acid nikotinik për të funksionuar dhe për t’u zhvilluar.

Acid nikotinik gjithashtu është treguar të jetë një lëndë ushqyese e fuqishme për shëndetin e zemrës. Në fakt, mjekët ndonjëherë do të përshkruajnë suplemente të acidit nikotinik për të ndihmuar njerëzit që luftojnë me yndyrën e lartë. Për këtë arsye, shtesat e saj shpesh njihen për përfitimet e shërimit të zemrës, dhe shumë zgjedhin të vetë-trajtohen me to. Sidoqoftë, kjo mund të mos jetë një lëvizje aq e zgjuar.

Efektet anësore nga marrja e tepërt
Fatkeqësisht, është e mundur të marrësh aq shumë acid nikotinik sa lënda ushqyese në të vërtetë bëhet toksike për trupin tuaj. Për gratë e rritura, sasia e rekomanduar është 14 miligramë në ditë. Sidoqoftë, shtesat e njohura shpesh do të përmbajnë deri në 500 mg në një dozë të vetme.

 

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë