Skip to content

“Kontroll financimit të partive”/ Celibashi kërkon forcimin e rolit të KQZ në reformën zgjedhore

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

10 muaj larg zgjedhjeve lokale, komisioni qendror I zgjedhjeve  ka kerkuar ndryshime ligjore qe I krijojne hapesiren per te kontrolluar financimet qe partite politike perdorin ne fushaten elektorale.

 

Kreu i KQZ, Ilirjan Celibashi gjate nje takimi ne lidhje me transparencen e financimit te forcave politike theksoi se aktualisht KQZ nuk ka asnje mundesi ligjore per te verifikuar deklarimet qe bejne vete partite

 

 

ILIRJAN CELIBASHI

KRYETAR I KQZ

 

“Mendoj se KQZ duhet t’i jepen më shumë autorizime ligjore, që në kushte caktuara ky institucion të kërkojë informacione shtesë nga partitë, apo kandidatët, apo edhe nga subjekte të tjerë institucional ose jo, për të verifikuar mbi të dhënat në raportet financiare që paraqesin partitë, ose kandidatët.”

 

Celibashi ngriti edhe problemin e partive fantazem duke sjelle ne vemendje se nga 131 parti te regjistruar, 80 prej tyre nuk kane qene pjesë në 4 zgjedhjet e fundit.

 

Ne kete situate Celibashi propozoi qe KQZ te verifikoje vetem financat e partive qe marrin pjese ne zgjedhje.

 

Nderkohe dy partite kryesore ne vend PS dhe PD sqaruan vizionin e tyre per financimin ne fushate zgjedhore, dhe Enkelejd Alibeaj perseriti qendrimin e hershem te opozites që buxheti i shtetit te financoje 100% partite dhe financimet private te ndalohen me ligj.

 

ENKELEJD ALIBEAJ

KRYETAR I GRUPIT PARLAMENTAR, PD

“ Mbetem në favor të një financimi nga Buxheti i Shtetit, i cili është i matshëm, i kontrollueshëm, qarkullon nëpërmjet sistemit bankar, dhe i jep mundësi organeve që ligji i ka ngarkuar me detyrën e mbikëqyrjes të kryejnë më mirë detyrat e tyre.”

 

Dy vjet me pare PD e PS rane dakord se Shqiperia ka nevoje per nje ligj te ri per financimin e partive politike, por asokohe ky ligj u la menjane per shkak te mungeses se kohes.

 

Mbetet per tu pare se sa vullnet do te kete  kete here klasa politike per kete ceshtje.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë