Koreja e Veriut po kalon periudhën më të keqe të pasigurisë ushqimore me të cilën është përballur që nga uria masive që shkatërroi vendin gati 30 vjet më parë, sipas një raporti nga faqja e internetit e mbikëqyrësit amerikan 38 North.

Raporti analizon të dhënat nga burime duke përfshirë Programin Botëror të Ushqimit të Kombeve të Bashkuara, Departamentin Amerikan të Bujqësisë dhe gazetën e pavarur të lajmeve Daily NK.

Duke përmendur keqmenaxhimin ekonomik, efektet e pandemisë COVID-19 dhe rritjen e çmimeve globale të ushqimit, raporti arriti në përfundimin se “balanca neto e drithit të Koresë së Veriut ka rënë nën nevojat minimale njerëzore”.

Një milion vdekje gjatë “Marshit të vështirë”

“Disponueshmëria e ushqimit ka rënë ndoshta nën minimumin e nevojave njerëzore dhe, në një masë, është më e keqja që nga uria e vendit në vitet 1990,” tha një raport nga 38 North, i publikuar nga qendra e mendimit me qendër në Uashington, The Stimson Center.

Vlerësimet ndryshojnë shumë, por uria e viteve 1994-1998 – eufemistikisht e quajtur “Marshi i Vështirë” nga udhëheqësit e Koresë së Veriut – mund të ketë marrë një milion jetë, ose pesë përqind të popullsisë në atë kohë.

Të dhënat nga raporti tregojnë se çmimi i misrit është rritur më shumë se çmimi i orizit, prodhimi kryesor i vendit, pas mbylljes së kufijve për shkak të COVID-19 në vitin 2020, që do të thotë mungesa të mëdha ushqimore në familje.