Ndihmës administratori i Zyrës për Evropë dhe Euroazi të Agjencisë Amerikane për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) Erin E. McKee tha se që nga viti 1999, organizata ka investuar më shumë se një miliard dollarë për të ndihmuar Kosovën në ndërtimin e institucioneve, ekonominë dhe fusha të tjera.

“Më shumë se dollarët që kemi investuar është partneriteti ynë, të cilin e kemi ndërtuar dhe që jam e sigurt se do të vazhdojë të forcohet edhe në dekadat e ardhshme”, tha ajo në një konferencë për media me presidenten e Kosovës Vjosa Osmani në Prishtinë.

Ajo shtoi se USAID-i do të vazhdojë të ndihmojë Kosovën të zërë vendin e saj në institucionet evropiane dhe euroatlantike.

“Prioriteti ynë është të ndihmojmë Kosovën të bëhet një vend demokratik dhe i begatë, për të cilin ju keni punuar shumë”, tha ajo dhe shtoi se vazhdimi i ndihmës i referohet fushës së drejtësisë dhe sundimit të ligjit.

McKee shtoi se ndërtimi i një të ardhmeje të tillë kërkon një partneritet të qëndrueshëm ndërmjet institucioneve qeveritare, shoqërisë civile, mediave dhe qytetarëve.

Një mjedis ku të rinjtë nuk do të largohen nga vendi

Duke folur për dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, ajo tha se “normalizimi i marrëdhënieve ndërmjet shteteve me njohje reciproke është mënyra më e mirë që do ta ndihmojë Kosovën të përmirësojë marrëdhëniet me vendet fqinje” dhe kështu të zërë vendin e saj në kuadër të Evropës dhe Euro- Integrimi Atlantik.

“Ne do të jemi këtu për të gjitha vendet e rajonit, për Kosovën, por edhe për Serbinë, në mënyrë që të krijojmë një mjedis në të cilin të rinjtë nuk do ta shohin të ardhmen në vendet jashtë atdheut të tyre, por do të vazhdojnë të krijojnë një biznes dhe një familje këtu, në vendin e tyre”, tha McKee.

Osmani tha se Kosova ka bërë përparim të madh në dy dekadat e fundit në shumë fusha.

“Prania e USAID-it nuk është vetëm shembull i një partneriteti të fortë mes dy vendeve dhe dy popujve, por tregon edhe faktin se Kosova mbetet një vend me potencial të madh, me rini të talentuar, një ekonomi në rritje dhe një demokraci të avancuar”, tha Osmani.