Kryetari i Këshillit Suprem të Pajtimit Kombëtar në Afganistan, Abdullah Abdullah deklaroi se mbijetesa e vendit është e pasigurt dhe u bëri thirrje të gjithë politikanëve të veprojnë së bashku.

Në një tubim në Kabul, Abdullah vuri në dukje se shkalla e dhunës në Afganistan është rritur pas tërheqjes së forcave të huaja.

“Askush në Afganistan nuk dëshiron një luftë. Dëshira dhe vullneti për paqe ende mbizotërojnë. E ardhmja e vendit është në rrezik. Politikanët duhet të veprojnë së bashku”, tha Abdullah.

Duke theksuar se talebanët kanë intensifikuar konfliktet dhe nuk janë përcaktuar për ndërtimin e paqes, Abdullah tha se edhe më herët kishte dyshime në lidhje me angazhimin e talebanëve për paqe më parë dhe se dyshimet tani ishin rritur edhe më shumë.

“Paqja nuk mund të ndërtohet vetëm nga njëra palë. Të dyja palët duhet të tregojnë një angazhim të sinqertë për paqen. Delegacionet tona negociuese janë në Doha të Katarit. Qëllimi ynë është të arrijmë një zgjidhje përmes negociatave”, tha Abdullah.

Procesi i paqes në Afganistan po bëhet gjithnjë e më i pasigurt dhe tërheqja e paqeruajtësve të huaj ka intensifikuar dhunën në vend.

Talebanët kanë marrë kontrollin e 45 rretheve në Afganistan në dy muajt e fundit dhe aktualisht kontrollojnë më shumë se 13 rajone të këtij vendi.

Sipas OKB-së, talebanët kontrollojnë midis 50 dhe 70 për qind të territorit të Afganistanit.

Përplasjet midis forcave afgane dhe talebanëve vazhdojnë në të paktën 190 rrethe.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re