Konferenca e 56-të e Sigurisë në Mynih (MSC 2020) nisi të premten, në të cilën politikanët dhe ekspertët më të fuqishëm të sigurisë diskutojnë çështjen e paqes dhe sigurisë globale çdo vit.

Wolfgang Ischinger, kryetar i konferencës, theksoi në hapje se ende ka një mungesë të veprimeve të përbashkëta në botë për të trajtuar krizat më të rënda dhe kërcënimet më të rrezikshme, të cilat po kërcënojnë gjithnjë e më shumë paqen dhe sigurinë ndërkombëtare.

“Ka gjithnjë e më shumë konflikte në botë. Prandaj, gjendja aktuale e pasigurisë globale është plotësisht e papranueshme,” tha ai.

Ai paralajmëroi gjithashtu se bota perëndimore ka rënë ndjeshëm vitet e fundit, duke shtuar se Perëndimi po kalon një lloj krize identiteti.

Afro 30 kryeministra dhe krerë të shtetit, si dhe 70 ministra të jashtëm dhe të mbrojtjes, marrin pjesë në konferencë, e cila mbledh së bashku zyrtarët më politikë, ekonomikë dhe ushtarakë në botë.

Në konferencën e cila përfundon të dielën, po marrin pjesë gjithashtu më shumë se 500 përfaqësues nga kompani të njohura, profesionistë të sigurisë dhe përfaqësues të sektorit civil.

Temat kryesore të konferencës së këtij viti janë rendi ndërkombëtar liberal, mbrojtja e Bashkimit Evropian, konfliktet e tregtisë globale, ndryshimi i klimës, siguria kibernetike dhe konkurrenca ekonomike dhe teknologjike midis vendeve.