Skip to content

Kriza energjitike e Kosovës: cila është zgjidhja sipas Kurtit?

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Kryeministri Kurti ka bërë tentativën e radhës për të sqaruar opinionin kosovar mbi krizën energjitike, që sipas tij s’është lokale por globale.

Të njëjtën gjë do bënte dhe Rama javë më parë, por më pas, reshjet e rëna ndihmuan sadopak prodhimin vendas. Ndërsa Kosova është ndryshe pasi nuk ka burimet hidrike të Shqipërisë.

“Edhe Kosova është në krizë energjetike. Çmimet e larta të importit janë pasojë e faktorëve të jashtëm, ndërkaq dobësimi i kapaciteteve është pasojë e shkaqeve të brendshme.

Në njërën anë, çmimi i energjisë në bursë është shtatëfishuar: ishte rreth 70 euro për MWh në kushte normale, kurse me 21 dhjetor mbërriti deri në 515 euro. Në anën tjetër, as gjysma e konsumit te ne nuk mbulohet nga prodhimi: kërkesa ka arritur pikun historik me 1,4 GW, ndërsa në rastin më të mirë (deri sa ta riparojmë bllokun B2 me fuqi prej 255 MW) termoelektranat tona gjenerojnë as 650 MW”, shkruan i pari i qeverisë së Kosovës, duke tentuar të jetë sa më bindës te publiku.

Më pas, ai kalon te alternativat:

“Në këtë situatë nuk ka zgjidhje të mirë: ose reduktime të energjisë, ose shtrenjtim të energjisë?”

Por Kurti s’rresht së thëni se kjo që po ndodh ka dhe pasojë, sipas tij, vite keqmanaxhimi nga qeveritë e mëparshme.

“Shumë më herët, Kosova është dashur të mendojë më shumë e më mirë, që të mos përfundojë në këtë gjendje të keqe. Janë dy faktorë të brendshëm që na kanë sjellur në këtë krizë: mungesa e vizionit për zhvillim socio-ekonomik të Kosovës, me planifikim të sektorit energjetik për furnizim të qëndrueshëm dhe çmime të përballueshme, si për amvisëritë ashtu edhe për industrinë. Së dyti, korrupsioni qeveritar i bërë zakon, e që kulmoi me privatizimin e rrjetit të shpërndarjes dhe furnizimit për vetëm 26 milionë euro.

Gjatë këtyre dy dekadave, projektet e ndryshme pa strategji afatgjate nuk kishin si të mos dështonin. Në vitin 2022 ne do të kemi strategjinë nacionale energjetike për dekadën në vijim, dhe shtigjet ku duhet ecur drejt vitit 2050.    U

në dhe ministrja e ekonomisë Artane Rizvanolli jemi në komunikim të rregullt me KEK-un, KOSTT-in dhe ZRrE-në. Me shtimin e likuiditetit dhe subvencionimin e importit kemi arritur të stabilizojmë furnizimin dhe reduktimet pothuajse janë hequr. Po bëjmë krejt çka mundemi. Ju falemnderit për mbështetjen dhe ju lutemi për kursim e racionalizim të shpenzimit me aq sa mundeni”, shkruan njeriu që qeveris Kosovën.

 

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë