“Qëllimi kryesor kombëtar i Shqipërisë është të bashkohet me Bashkimin Evropian, por kryeministri Edi Rama nuk mendon se vendi është gati për anëtarësim, pjesërisht për shkak se institucionet e tij politike janë parë si të pazhvilluara”, kështu nis shkrimi i botuar sot në “Al Jazeera”.

Në një intervistë me Al Jazeera, Rama ka thënë se ndryshimi i datës së zgjedhjeve do të minonte në të vërtetë demokracinë e Shqipërisë.

“Nuk është ajo që meriton Shqipëria dhe nuk është ajo që ka të bëjë me të ardhmen.

Sepse nëse vendosim një precedent që një parti, dy parti, tri parti, njëra anë vendosin të imponojnë përçarje dhe kushtet e zgjedhjeve mund të vendosen pas ndërprerjes atëherë ne e kanë atë për shumë vite të ardhshme “, tha Rama.

“Në fund, zgjedhjet nuk bëhen për politikanët që të vendosin, por për njerëzit që të vendosin për politikanët …

Çlirimi i këtij gjykimi ose transformimi i këtij elementi shumë themelor i jetës sonë demokratike, do të thotë të shkosh në një drejtim që është jo për ardhmen tonë, është një e kaluar “, ka thënë Rama.

Ndërkohë në këtë artikull të “Al Jazeera”, shkruhet:

Megjithatë, bllokimi ka shtuar skepticizmin në BE nëse Shqipëria është gati të bashkohet me të.

Një raport i Komisionit Evropian i vitit 2019 thotë se Shqipëria ka bërë reforma të rëndësishme por ende duhet të punojë për të trajtuar çështje të tilla si korrupsioni dhe krimi i organizuar. Ajo thotë se korrupsioni është ende “mbizotërues në shumë fusha dhe mbetet një çështje shqetësuese”.

Rama e njeh problemin.

“Unë mendoj se Shqipëria ka një problem me krimin e organizuar dhe korrupsionin si çdo vend që ende nuk është një shtet modern dhe funksional.

Kjo është arsyeja pse ne jemi në këtë proces, prandaj nuk jemi anëtarë të BE-së, prandaj nuk po pretendoj se është një padrejtësi që ne nuk jemi anëtarë sot. 

Ne duhet të përgatisim, ne duhet të modernizohemi dhe lufta kundër korrupsionit dhe lufta kundër krimit të organizuar është një vullnet shumë i fortë, por ka të bëjë me institucione shumë të forta dhe mekanizma shumë të fuqishëm dhe funksionim në çdo drejtim “, tha ai.

Ai thotë se ka shumë punë për t’u bërë.

“Kur e kthej kokën 5 vjet e gjysmë pas dhe shoh nga kemi ardhur, kemi bërë gjëra domethënëse.

 Por kur shoh përpara, ku duam të shkojmë dhe ku dua ta çoj vendin, ka shumë për të bërë”.

Ai pohon se nëse bisedimet e pranimit janë të suksesshme, si Shqipëria ashtu edhe BE-ja do të përfitojnë.

“Shqipëria dhe Ballkani Perëndimor janë të rrethuar nga kufijtë e BE-së, kështu që ne jemi disi një organ i një trupi që tërhiqet nga trupi, por nuk është thjesht venitje, por është atje. 

Pra zgjidhja është shumë e thjeshtë; të lihet ky organ të krijojë probleme për gjithë trupin, ose ta ndihmojnë këtë organ për të integruar dhe të ndihmojë trupin për të marrë organin”, tha ai.

“Pra, nuk ka të bëjë me zgjerimin, është çështje kompletimi, është një copë shumë e rëndësishme e pazëllit …. 

Është një zonë … brenda Bashkimit Evropian që nuk duhet lënë si një hapësirë ​​e hapur për aktorët e tjerë që ndoshta nuk mund të jenë aq të dhënë për të parë progresin dhe prosperitetin”.