Gjatë presidencës së Këshillit të BE-së, Sllovenia arriti të rifuste termin “perspektivë anëtarësimi” në dokumente, në vend të një “perspektive evropiane” të thjeshtë për Ballkanin dhe Fqinjësinë Lindore Evropiane, pretendon kryeministri slloven Janez Jansa.

“Një nga sukseset strategjike është se ne e kemi kthyer në tavolinë zgjerimin si një nga projektet kryesore strategjike të BE-së. Por kjo kërkonte shumë diskutime”, tha Jansha në një intervistë për Televizionin Slloven, duke folur për sukseset e qeverisë së tij, në një bisedë tradicionale para vitit të ri.

“E kam thënë shumë herë në këto debate se pas gjithçkaje që kemi përjetuar në Lindje dhe çfarë kemi parë në Ballkan në dekadat e fundit, duhet të jetë e qartë se BE-ja duhet të zgjerohet, duke zgjeruar kështu hapësirën e lirisë dhe prosperitetit. Ne duhet të heqim iluzionin se gjërat do të zgjidhen vetë dhe nëse BE nuk zgjerohet, atëherë do të zgjerohet dikush tjetër”, tha Jansha.

Jansa tha se duke u takuar në Bruksel, ai kishte arritur të rifuste “perspektivën e anëtarësimit” në dokumentet e Bashkimit Evropian në vend të “perspektivës evropiane” të vendeve evropiane jashtë BE-së, për të cilën ai pretendonte se ishte kundërshtuar nga disa nga BE-ja e vjetër, anëtarë themelues të saj.

Ukraina ose Serbia kanë perspektivë evropiane sepse janë në Evropë dhe gjithmonë do të qëndrojnë atje, por duan perspektivën e anëtarësimit, ndaj ishte e vështirë të shkruhej në dokumente dhe për të duhej të luftohej, tha kryeministri slloven.

 “Sidomos ka shumë oportunizëm kur bëhet fjalë për Ballkanin Perëndimor”, shtoi Jansa.

 

 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re