Një studim kanadez ka zbuluar se disa ilaçe për presionin e gjakut janë të lidhura me një rrezik më të lartë të kancerit të lëkurës tek të moshuarit.

Studimi, i botuar të hënën në Journal Canadian Medical Association, ekzaminoi të dhënat shëndetësore administrative të 302,634 Ontarianëve të moshës 66 vjeç e lart, të cilëve u ishin dhënë medikamente për presionin e gjakut midis 1998-2017. Studiuesit zbuluan se diuretikët e përshkruar nga tiazidi ishin të lidhur me rreziqe më të larta të melanomës dhe karcinomës së keratinociteve, ose kancerit të lëkurës jo-melanoma.

Kanceri i lëkurës jo-melanoma, është diagnoza më e zakonshme e kancerit në Kanada, megjithëse të dhënat për kancerin nuk janë të besueshme pasi mund të trajtohet lehtësisht nga një mjek, sipas Shoqatës Kanadeze të Kancerit. Sipas Rrjetit Melanoma të Kanadasë, rreth 8,000 njerëz u diagnostikuan me melanoma në vitin 2020, ndërsa 1,300 vdiqën nga kjo gjendje.

Nga 87,725 pacientë të cilëve iu është përshkruar një tiazid, studiuesit zbuluan se pacientët e ekspozuar ndaj më shumë se 7.5 dozave vjetore të ilaçit kishin një shkallë 53 për qind më të lartë të kancerit të avancuar jo-melanoma dhe një shkallë më të lartë të melanomës 60 për qind.

“Në këtë studim të grupit fillestar të bazuar në popullatë midis të rriturve të moshuar në Ontario, ne gjetëm një rritje të konsiderueshme në shkallën e karcinomës së keratinociteve dhe melanomës të lidhur me rritjen e përdorimit kumulativ të diuretikëve tiazidë,” shkruajnë studiuesit në studim.

“Ekspozimi ndaj klasave të tjera antihipertensive, të cilat nuk mendohet se janë fototoksike, ose nuk ndikoi në shkallën e karcinomës së keratinociteve dhe melanomës ose kishte lidhje jokonsistente ose të dobëta.”

Diuretikët tiazidë janë ilaçe për presionin e gjakut që nxisin rrjedhjen e urinës përmes veshkave, gjë që redukton punën e zemrës për të pompuar gjakun dhe ul presionin e gjakut.

Studiuesit vërejnë se duke pasur parasysh rezultatet e studimit, mjekët mund të dëshirojnë të marrin në konsideratë përshkrimin e një forme tjetër të ilaçeve për presionin e gjakut tek pacientët që janë tashmë në një rrezik të lartë të kancerit të lëkurës.

Në vitin 2019, Health Canada publikoi një rishikim të sigurisë së Hydrochlorothiazide, një diuretik tiazid, që zbuloi se ilaçi mund ta bëjë lëkurën më të ndjeshme ndaj rrezatimit ultravjollcë. Ai zbuloi gjithashtu se pacientët që marrin ilaçin për më shumë se tre vjet mund të kenë katër herë rrezikun e zhvillimit të kancerit të lëkurës jo-melanoma.

Agjencia Evropiane e Barnave dhe Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave kanë lëshuar gjithashtu paralajmërime të ngjashme për përdorimin e zgjatur të ilaçit.

Autorët e studimit shtuan se nevojiten më shumë kërkime për të përcaktuar se si vendi ku jeton një pacient mund të luajë një rol në këtë çështje dhe nëse paralajmërimet e mëtejshme të sigurisë për këto ilaçe janë të garantuara. / Journal Canadian Medical Association