Disa njerëz preferojnë të mbajnë maskat e tyre të tërhequra poshtë duke mbuluar vetëm gojën dhe duke e lënë hundën të ekspozuar. Por hunda është shumë e ndjeshme ndaj infeksionit COVID-19, thonë studiuesit.

Është e rëndësishme të vendosni maska ​​në publik për të parandaluar përhapjen e COVID-19. Por maskat janë efektive vetëm nëse vihen siç duhet, duke mbuluar hundën dhe gojën. Disa njerëz preferojnë të mbajnë maskat e tyre të tërhequra poshtë duke mbuluar vetëm gojën dhe duke e lënë hundën të ekspozuar.

Nëse edhe ju keni vendosur një maskë fytyre në gjysmë të rrugës, ka shumë mundësi që të infektoheni me koronavirusin e ri. Studime të ndryshme kanë demonstruar se hunda është shumë e prekshme nga COVID-19. Një hulumtim i ri i botuar në revistën Nature Neuroscience ka treguar se koronavirusi mund të hyjë në trurin e njerëzve përmes hundës.

Hulumtimet e mëparshme nga shkencëtarë të tjerë kanë përshkruar praninë e ARN virale, materiali gjenetik i virusit, në tru dhe lëngun cerebrospinal. Sidoqoftë, deri më tani, ishte e paqartë se ku hyn virusi dhe si shpërndahet brenda trurit.

Studimi gjithashtu vuri në dukje se SARS-CoV-2 jo vetëm që prek traktin respirator por gjithashtu ndikon në sistemin nervor qendror (SNQ), duke rezultuar në simptoma neurologjike të tilla si humbja e erë, shije, dhimbje koke, lodhje dhe të përzier.

Prania e ARN virale gjendet në zona të ndryshme të trurit

Për origjinën e kësaj rruge misterioze, studiuesit nga Charite Universitatsmedizin Berlin, Gjermani ekzaminuan nasopharnyx – pjesën e sipërme të fytit që lidhet me zgavrën e hundës – një vend i parë i mundshëm i infeksionit dhe replikimit viral, dhe trurin e 33 pacientëve që vdiqën me COVID-19.

Ata gjetën praninë e SARS-CoV-2 ARN dhe proteinave në tru dhe nazofaringë, ku gjithashtu u zbuluan grimcat e paprekur të virusit. Nivelet më të larta të ARN virale u gjetën në membranën mukoze të nuhatjes, sipas studiuesve.

Ata gjithashtu gjetën proteina spike të SARS-CoV-2 në lloje të caktuara të qelizave brenda shtresës mukoze të nuhatjes. Kjo është ajo ku virusi mund të shfrytëzojë afërsinë e indeve endoteliale dhe nervore për të fituar hyrjen në tru, sugjeruan studiuesit.

Në disa pacientë, proteina spike e SARS-CoV-2 u gjet në qelizat që shprehin shënues të neuroneve. Kjo tregon që neuronet shqisore të nuhatjes në zonat e trurit që marrin sinjale të nuhatjes dhe shijes mund të infektohen gjithashtu, vunë në dukje studiuesit.

Ata gjithashtu gjetën SARS-CoV-2 në zona të tjera të sistemit nervor, duke përfshirë medulla oblongata – qendra kryesore e frymëmarrjes dhe kontrollit kardiovaskular të trurit.

Në Prill, një studim i botuar në revistën Nature Medicine gjithashtu sugjeroi që hunda është një pikë kyçe hyrëse për virusin COVID-19. Studiuesit shpjeguan se qelizat e hundës në veçanti përmbajnë nivele të larta të proteinave ACE2 dhe TMPRSS2 të cilave SARS-CoV-2 u bashkëngjitet për të hyrë në trup.

/faxweb