Një laborator i pavarur testimi produktesh mjekësore ka zbuluar kimikatin benzinë, një kancerogjen të njohur për njeriun, në 78 produkte me krem dielli dhe tani po i bën thirrje Administratës Amerikane të Ushqimit dhe Barnave (FDA) t’i heqë ato nga tregu.

Laboratori, Valisure, kontrollon ilaçet dhe produktet e kujdesit shëndetësor për cilësinë. Kohët e fundit, kompania testoi gati 300 produkte me krem dielli dhe zbuloi se 27% përmbanin benzinë, sipas një deklarate nga kompania.

Katërmbëdhjetë prej produkteve (5%) përmbanin benzinë në nivele më të larta se 2 pjesë për milion (ppm), i cili është kufiri i rekomanduar i FDA për benzen në ilaçet me vlerë mjekësore që nuk mund të bëhen pa të.

“Prania e këtij kancerogjeni të njohur njerëzor në produktet e rekomanduara gjerësisht për parandalimin e kancerit të lëkurës dhe që përdoren rregullisht nga të rriturit dhe fëmijët është shumë shqetësuese,” tha David Light, themeluesi dhe CEO i Valisure, në deklaratë.

Benzeni është një lëng pa ngjyrë ose i verdhë i lehtë që formohet natyrshëm por prodhohet gjithashtu nga aktivitetet njerëzore, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Për shembull, emetimet e automjeteve dhe djegia e qymyrit dhe naftës mund të lëshojnë benzinë në ajër; kimikati përdoret gjithashtu në prodhimin e disa plastikave, gomave, ngjyrave, detergjenteve, ilaçeve dhe pesticideve, sipas CDC.

Ekspozimi ndaj niveleve të larta të benzenit shkakton kancer tek njerëzit, veçanërisht kancerin e gjakut, përfshirë leuceminë. Administrata e Shëndetit dhe Shëndetit në Punë e SHBA kufizon ekspozimin në vendin e punës ndaj benzenit në ajër në 1 ppm në një ditë mesatare dhe një maksimum prej 5 ppm për një periudhë 15 minutëshe, sipas Shoqatës Amerikane të Kancerit. Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit kufizon benzenin në ujin e pijshëm në 0.005 ppm, ose 5 pjesë për miliard (ppb), që është gjithashtu kufiri për ujin në shishe.

FDA thotë se benzeni nuk duhet të përdoret në prodhimin e produkteve të drogës përveç në rrethana të veçanta, kryesisht nëse përdorimi i tyre është i pashmangshëm dhe produkti i drogës bën një përparim të rëndësishëm terapeutik. Në këto raste, nivelet e benzenit duhet të kufizohen në 2 ppm “përveç nëse justifikohet ndryshe”, thotë FDA.

Në fillim të pandemisë COVID-19 kur kishte një mungesë të pastruesit të duarve, FDA lejoi përkohësisht dezinfektuesit e duarve që të përmbanin deri në 2 ppm benzinë. Por në Mars 2021, Valisure njoftoi se kishin zbuluar benzinë mbi këtë nivel në gati dy duzina produkte pastrues dore, të paktën njëra prej të cilave u tërhoq më vonë.

Në dritën e gjetjeve të saj të reja të benzenit në kremrat e diellit, Valisure i ka kërkuar FDA-së të tërheqë 78 produktet dhe të kryejë hetimin e saj për prodhimin e këtyre produkteve.

Një listë e plotë e produkteve me krem kundër diellit me benzinë mund të gjendet në peticion. Pothuajse të gjithë 14 produktet e kremit kundër diellit me nivele benzine mbi 2 ppm ishin spërkatës; por kimikati gjithashtu u shfaq në locione dhe xhel për lehtësimin e djegies nga dielli.

loading…

/faxweb