Pasi tejkaloi lartësinë e Kullës së Eiffelit, Ura e Çanakkalasë e vitit 1915 në Turqinë veriperëndimore është rrugës së duhur për t’u bërë ura pezull më e gjatë në botë në mes të harkut.

E vendosur për të lidhur Evropën dhe Azinë, arkitektura e urës është unike me ngjyrat, figurat dhe kullat e saj të përfunduara që ngjiten mbi 300 metra nga monumenti në Paris në të dy brigjet e Dardaneleve, një ngushticë në provincën e Çanakkalasë midis Deti Egje në jug dhe Detit të Marmarasë në veri.

Në formë për të simbolizuar një predhë artilerie si nder për Betejën legjendare të Luftës së Parë Botërore të Galipolit, spiralët do të jenë 318 metra të larta, me mes harku prej 2.023 metrash, duke simbolizuar 100-vjetorin e themelimit të Republikës së Turqisë.

Në nderim të flamurit turk, kullat do të shfaqin të kuqen dhe të bardhën ndërsa gjatësia totale e urës do të arrijë 4.608 metra.

Kur të mbarojë ura do të jetë një nga kryqëzimet më të rëndësishme në botë, me një hapje madhështore të planifikuar për 18 mars të vitit 2022.

Ndërtimi ka vazhduar që kur ceremonia e nismës u ndoq nga presidenti, Recep Tayyip Erdoğan më 18 mars të vitit 2017.

AA