Kroacia përuroi Urën e Peljeshkut, 2,400 metra e gjatë, një ndër veprat më të mëdha infrastrukturore në Ballkan, pas së cilës qëndron një bashkëpunim europiano-kinez, gjë që ka entuziazmuar Pekinin.

Periudha e ndërtimit ka qenë pesë vjet për të gjitha fazat, ndërsa vlera totale e parashikuar e projektit është 420 milionë euro, nga të cilat BE ka bashkëfinancuar 330 milionë euro ose 78.5 për qind.

Në hapjen e urës së Peljeshkut, kryeministri kinez Li Keqiang tha se shpreson që projekti, përveç miqësisë kino-kroate, të përmirësojë edhe marrëdhëniet dhe bashkëpunimin mes Kinës dhe BE-së.

Bashkëpunimi i kompanive kineze dhe evropiane për projektin “na frymëzon se vendet me trashëgimi të ndryshme historike dhe kulturore mund të bashkojnë forcat në bashkëpunim solidar”, tha kryeministri kinez dhe vlerësoi se Ura e Peljeshkut tregoi përfitimet e ndërsjella të “bashkëpunimit plotësues”. mes Kinës dhe BE-së”.

Ura e Peljeshkut “përveç që është një urë që promovon miqësinë ndërmjet Kinës dhe Kroacisë, është edhe reflektim i bashkëpunimit midis Kinës dhe BE-së”, përfundoi ai në fjalimin e tij para audiencës përmes video-incizimit.

 “Kina dhe BE janë partnerë strategjikë gjithëpërfshirës. Kina i qaset gjithmonë marrëdhënieve me Bashkimin Evropian në një nivel afatgjatë dhe strategjik, është e lumtur që sheh një Evropë të bashkuar dhe të begatë, vazhdimisht mbron bashkëpunimin dhe mësimin e ndërsjelltë të bazuar në respektin dhe barazinë reciproke, që korrespondon me thelbësor dhe afatgjat në interesat e Kinës dhe BE-së”, tha ai.

Li Keqiang zbuloi se megjithëse bota është e ekspozuar ndaj sfidave serioze si pandemia dhe “konfliktet gjeopolitike”, globalizimi ekonomik është ende “një prirje historike e pandalshme” dhe “drejtimi i duhur për të arritur përfitime të ndërsjella dhe të shumëfishta”.

“Kina dhe BE përfaqësojnë forca të rëndësishme politike dhe janë fuqitë kryesore ekonomike globale. (…) Në rrethanat aktuale, të dyja palët duhet të ruajnë bashkërisht sistemet tregtare shumëpalëshe të bazuara në rregulla me Organizatën Botërore të Tregtisë në qendër, në mënyrë që së bashku të ndërtojmë një ekonomi të hapur botërore”, tha ai.

Ura e Peljeshkut është një strukturë hibride integrale me 13 hapësira, nga të cilat pesë hapësira kryesore (qendrore) janë 285 metra të gjata, gjashtë shtylla të betonit të vendosur në qendër janë 33 metra të larta dhe dy korsi së bashku me një korsi ndalimi që do të shërbejë për mirëmbajtjen e urë.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re