Shefi i Diplomacisë së Bashkimit Evropian dhe Komisioneri Evropian për Zgjerim bënë nderimet e tyre për viktimat dhe të gjithë të zhdukurit në Srebrenicë dhe bënë thirrje për pajtim, dialog dhe reforma në Bosnje dhe Hercegovinë.

Shefi i Diplomacisë së Bashkimit Evropian, Joseph Borrell dhe Komisioneri Evropian për Zgjerimin, Oliver Varhelyi, në një deklaratë të përbashkët me shkrim u shprehën nderimet e tyre viktimave dhe të gjithë të zhdukurve në Srebrenicë dhe bënë thirrje për pajtim, dialog dhe reforma në Bosnjea.

“Nuk ka vend në Evropë për mohimin e gjenocidit, revizionizmit dhe glorifikimit të kriminelëve të luftës. Të gjithë qytetarët e Bosnjës meritojnë një shoqëri në të cilën mbizotëron pluralizmi, drejtësia dhe dinjiteti njerëzor”, thuhet në deklaratë.

Me rastin e 27-vjetorit të gjenocidit të kryer kundër boshnjakëve në Srebrenicë, Borrell dhe Varhelyi vlerësuan se vrasjet masive dhe kriminelët e luftës në Ukrainë sjellin kujtimet e luftës në Ballkanin Perëndimor në vitet 1990 dhe paralajmëruan se paqja sot nuk mund të jetë ende e mirëqenë.

“Evropa nuk e ka harruar atë që ndodhi në Srebrenicë dhe përgjegjësinë e saj që ne nuk mundo ta parandalojë dhe ndalojë gjenocidin. Evropa dështoi në Srebrenicë dhe ne jemi përballur me turpin tonë”, thuhet në deklaratë.

Zyrtarët e lartë të BE-së shtojnë se duan të shohin Bosnjën duke bërë përparim në pajtim, duke kapërcyer trashëgiminë e së kaluarës dhe ecje në rrugën e integrimit evropian.

“BE u ndërtua si një projekt i përbashkët paqeje dhe e ardhmja e Bosnjës qëndron në BE. Kjo, megjithatë, do të kërkojë që të gjithë liderët e vendit të punojnë për të vendosur paqen, pajtimin, mirëkuptimin e ndërsjelltë dhe dialogun në krye të agjendës së tyre dhe të angazhohen në reformat e BE-së”, përfundon deklarata.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re