Skip to content

Kur COVID “përzihet” me Ukrainën e linë e majmunëve

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Lufta në Ukrainë dhe kërcënimet globale të lidhura me të dhe pandemia e pafund COVID-19, ishin temat e një takimi të 194 vendeve anëtare të Organizatës Botërore të Shëndetësisë në Gjenevë të dielën, në një përpjekje për të ndërtuar një sistem shëndetësor më efikas dhe të barabartë.

Një rezolutë e paraqitur nga Ukraina propozon dënimin e sulmeve të armatosura ruse ndaj institucioneve shëndetësore, por edhe bllokimin e porteve të Ukrainës, gjë që pengon eksportin e drithërave ukrainase, që kërcënon urinë në disa pjesë të botës, dhe nga ana tjetër me çmimet e ushqimeve që kanë shpërthyer për shkak të bllokadës.

Qasja gjithashtu duhet të jetë e ekuilibruar, pasi shumë vende besojnë se aleatët e Ukrainës zbatojnë standarde të dyfishta dhe injorojnë krizat e tjera në botë.

Ambasada ruse në Gjenevë ka hedhur poshtë informacionet se planifikon të tërhiqet nga organizata.

Thashethemet se Rusia do të tërhiqet nga OBSH janë të rreme, tha ambasada në Twitter.

U vendos që Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së, Tedros Adhanom Ghebreyesus, të shërbente dhe një mandat tjetër, pavarësisht pretendimeve për lëshime në mandatin e parë, veçanërisht se ai ishte shumë i butë me Kinën kur u shfaqën rastet e para të COVID-19. Ai gjithashtu kritikohet se ka reaguar shumë ngadalë ndaj skandalit të shfrytëzimit seksual për të cilin fajësohen disa punonjës.

Gjithsesi, Tedros nuk kishte kundërshtar dhe ai mbështetet nga vende të mëdha, ndaj mbetet në krye të Organizatës Botërore të Shëndetësisë. “Ne presim me besim se ai do të vazhdojë të angazhohet fuqishëm në menaxhimin e pandemisë, por edhe se do të punojë në reformimin e sistemit shëndetësor botëror”, tha një diplomat evropian.

Që nga e hëna, ministrat e shëndetësisë pritet të rreshtohen në një foltore në asamble, e cila mbahet për herë të parë që nga shpërthimi i pandemisë dhe do të fokusohet në financimin e vazhdueshëm të organizatës.

OBSH ka një buxhet dyvjeçar prej gjashtë miliardë dollarësh.

Problemi është se tarifat e detyrueshme të regjistrimit të anëtarëve të organizatës mbushin vetëm 16 për qind të buxhetit dhe kontributet e tjera janë vullnetare.

Ideja është që tarifat e detyrueshme të regjistrimit të anëtarëve të rriten gradualisht në 50 për qind të buxhetit për një periudhë dhjetëvjeçare, në mënyrë që OBSH të kryejë më mirë detyrën e saj, për të cilën sigurisht duhet të reformohet.

Pandemia e COVID-19 ka zbuluar gjithçka që nuk funksionon në sistemin shëndetësor global. Prandaj, Asambleja duhet të përmirësojë Rregulloret Sanitare Ndërkombëtare në mënyrë që të përgjigjet më shpejt dhe me efikasitet ndaj krizave urgjente sanitare.

Në këtë drejtim, duhet të krijohet një Komitet i Përhershëm për Emergjencat, i cili mund të aktivizohet në 24 orë në rast të një krize ndërkombëtare. Një marrëveshje e re ndërkombëtare për shëndetin botëror është gjithashtu duke u hartuar.

Asambleja po mbahet nën hijen e një kërcënimi të ri – lisë së majmunëve – një sëmundje endemike në pjesë të Afrikës që është shfaqur në Amerikën e Veriut dhe Evropë, dhe megjithëse tani është një formë më e lehtë, fenomeni është ende shqetësues.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë