Grupi izraelit i të drejtave të njeriut e përshkroi Izraelin si një “shtet aparteid” për shkak të politikës së tij të favorizimit të hebrenjve mbi palestinezët.

B’Tselem deklaroi se politikat, ligjet dhe praktikat izraelite kanë për qëllim të promovojnë epërsinë hebraike.

“Dallimi maskon faktin se e gjithë zona midis Detit Mesdhe dhe lumit Jordan është e organizuar sipas një parimi të vetëm: përparimi dhe konsolidimi i epërsisë së një grupi – hebrenjve, mbi tjetrin – palestinezëve”, thanë ata.

Grupi i të drejtave të njeriut vuri në dukje se “një regjim që përdor ligje, praktika dhe dhunë të organizuar për të forcuar dominimin e një grupi mbi një tjetër është një regjim i aparteidit”.

Qeveria izraelite nuk kishte asnjë koment mbi deklaratën e B’Tselem.

Grupi i të drejtave vuri në dukje se që nga viti 1967, Izraeli ka hequr statusin e rreth 250,000 palestinezëve në Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës.

“Këto masa, gjithëpranueshmëria e tyre në legjislacion dhe praktikë politike, dhe mbështetja publike dhe gjyqësore që ata marrin, të gjitha janë baza për përfundimin tonë se shiriti për etiketimin e regjimit izraelit si aparteid është përmbushur”, deklaroi grupi.

Ata besojnë se përpjekjet për të përshkruar Izraelin si një shtet demokratik që okupon përkohësisht miliona njerëz nga ana tjetër, nuk kanë asnjë lidhje me realitetin.

Izraeli ka pushtuar Jeruzalemin Lindor dhe Bregun Perëndimor që nga viti 1967. Ka rreth 200,000 emigrantë hebrenj në Jeruzalemin Lindor dhe dy herë më shumë në Bregun Perëndimor. Të gjitha vendbanimet hebraike të sapondërtuara në zonë janë të paligjshme sipas normave ndërkombëtare.

Midis Bregut Perëndimor dhe Jeruzalemit, Izraeli ka ndërtuar një “mur ndarjeje” për të parandaluar ardhjen e palestinezëve në Jeruzalem.

Në të njëjtën kohë, Izraeli ka mbajtur Gazën Palestineze nën embargo që nga viti 2006.