George Bernard Shaw i njohur me këmbënguljen e tij thjesht si Bernard Shaw, ishte një dramaturg, kritik, polemist dhe aktivist politik irlandez.

Me një gamë që përfshin satirën bashkëkohore dhe alegorinë historike, Shaw u bë dramaturgu kryesor i gjeneratës së tij dhe në vitin 1925 iu dha Çmimi Nobel në Letërsi.

Për lexuesit tanë ne kemi përzgjedhur një koleksion me thëniet më të bukura të Shaw, dhe jemi në pritje të na thoni cilën prej tyre pëlqyet më së shumti.

Kur një budalla po bën diçka për të cilën ka turp, ai gjithmonë deklaron se është detyrë e tij.

Jeta nuk është të gjesh veten. Jeta ka të bëjë me krijimin e vetes.

Një jetë e kaluar duke bërë gabime është jo vetëm më e nderuar, por edhe më e dobishme se një jetë e kaluar duke mos bërë asgjë.

Bëjeni rregull që të mos i jepni kurrë një fëmije një libër që nuk do ta lexonit vetë.

Nëse doni t’u tregoni njerëzve të vërtetën, bëjini të qeshin, përndryshe ata do t’ju vrasin.

Njeriu i arsyeshëm përshtatet me botën: i paarsyeshmi këmbëngul në përpjekjen për ta përshtatur botën me veten e tij. Prandaj i gjithë përparimi varet nga njeriu i paarsyeshëm.

Kafshët janë miqtë e mi…dhe unë nuk i ha miqtë e mi.

Ata që nuk mund të ndryshojnë mendjen e tyre nuk mund të ndryshojnë asgjë.

Ka dy tragjedi në jetë. Njëra është të humbasësh atë që ta dëshiron zemra. Tjetra është ta fitosh atë.

Nuk ka dashuri më të sinqertë se dashuria për ushqimin.

Asnjëherë mos luani baltash me derrat. Ju të dy ndoteni dhe ata do të kënaqen.

Dënimi i gënjeshtarit nuk është aspak se nuk i beson dot më, por se ai nuk mund t’i besojë askujt tjetër.

Nuk mund të marr pjesë natën e parë; do të marrë pjesë e dyta, nëse ka një të tillë.

Suksesi nuk është të mos bësh kurrë gabime, por të mos bësh të njëjtat për herë të dytë.

Patriotizmi është, në thelb, një bindje se një vend i caktuar është më i miri në botë, sepse ti ke lindur në të….

Ai nuk di asgjë; dhe ai mendon se di gjithçka. Kjo tregon qartë për një karrierë politike.

Ju përdorni një pasqyrë xhami për të parë fytyrën tuaj; ju përdorni vepra arti për të parë shpirtin tuaj.

Vallëzimi është një shprehje pingule e një dëshire horizontale.

Një pesimist është një njeri që mendon se të gjithë janë po aq të këqij sa ai vetë dhe i urren për këtë.

Mënyra ime e shakasë është të them të vërtetën. Është shakaja më qesharake në botë.

Në fund të fundit, edhe rruga e gabuar të çon gjithmonë diku.

Shfaqja ishte një sukses i madh, por publiku ishte një dështim i mjerueshëm.

Edhe optimistët edhe pesimistët kontribuojnë në shoqëri. Optimisti shpik aeroplanin, pesimisti parashutën.

Unë jam ateist dhe falënderoj Zotin për këtë.

Nuk pushon së qeshuri kur plakesh, plakesh kur pushon së qeshuri.

Liri do të thotë përgjegjësi. Kjo është arsyeja pse shumica e njerëzve i frikësohen asaj.

I vetmi njeri që sillej në mënyrë të arsyeshme ishte rrobaqepësi im: ma merrte përsëri masën sa herë që më shihte, ndërsa të gjithë të tjerët vazhduan me matjet e vjetra dhe prisnin që ato të më përshtateshin.

Kur një njeri dëshiron të vrasë një tigër, ai e quan atë sport; kur një tigër dëshiron të vrasë një njeri, e quajnë egërsi.

Më mirë mbajeni veten të pastër dhe të ndritshëm; ju jeni dritarja përmes së cilës ju duhet të shihni botën.

Kur një gjë është qesharake, kërkoni me kujdes për një të vërtetë të fshehur.

Njeriu që shkruan për veten dhe kohën e tij është i vetmi njeri që shkruan për të gjithë njerëzit dhe për të gjitha kohërat.

Të gjitha të vërtetat e mëdha fillojnë si blasfemi.

Pa art, vrazhdësia e realitetit do ta bënte botën të padurueshme.

Unë shpesh e citoj veten. I shton erëz bisedës sime.

Problemi me të është se asaj i mungon fuqia e bisedës, por jo fuqia e të folurit.

Çfarë do të bësh pa mua, nuk mund ta imagjinoj.

Një qeveri që grabit Pjetrin për të paguar Palin do të varet gjithmonë nga mbështetja e Palit.

Ne mësojmë nga përvoja se njerëzit nuk mësojnë kurrë asgjë nga përvoja.

Pushteti nuk i korrupton njerëzit; budallenjtë, megjithatë, nëse bien në një pozicion pushteti, korruptojnë pushtetin.

Fuqia e vëzhgimit të saktë quhet zakonisht cinizëm nga ata që nuk e kanë kuptuar atë.

Imagjinata është fillimi i krijimit. Ju imagjinoni atë që dëshironi, do të bëni atë që imagjinoni dhe më në fund krijoni atë që dëshironi.

Ai që mundet, e bën. Ai që nuk mundet, e jep mësim.

Ju kurrë nuk do të keni një botë të qetë derisa të zhdukni patriotizmin nga raca njerëzore.

Përparimi është i pamundur pa ndryshim; dhe ata që nuk mund të ndryshojnë mendjen e tyre nuk mund të ndryshojnë asgjë.

Bërja e asaj që duhet bërë mund të mos ju bëjë të lumtur, por do t’ju bëjë të shkëlqyer.

Mendimi i dy mijë njerëzve që thërrisnin selino në të njëjtën kohë më tmerroi.

Censura përfundon në plotësinë logjike kur askush nuk lejohet të lexojë ndonjë libër, përveç librave që askush nuk mund t’i lexojë.

Heshtja është shprehja më e përsosur e përbuzjes.

Jeta nuk është një qiri i shkurtër për mua. Është një lloj pishtari i mrekullueshëm, të cilin e kam në dorë për momentin dhe dua ta bëj të digjet sa më shkëlqyeshëm përpara se t’ua dorëzoj brezave të ardhshëm.

Mos ua bëni të tjerëve atë që të tjerët s’do të donit t’ua bënin ju. Shijet e tyre mund të mos jenë të njëjta.

Kur më deshe, të dhashë gjithë diellin dhe yjet për të luajtur. Të dhashë përjetësinë në një moment të vetëm, forcën e maleve në një shtrëngim të krahëve të tu dhe vëllimin e të gjithë deteve në një impuls të shpirtit tënd.

Në parajsë një engjëll nuk është askush në veçanti.

Nëse nuk mund të vlerësoni atë që keni, më mirë të merrni atë që mund të vlerësoni.

Për sa kohë që kam një dëshirë, kam një arsye për të jetuar. Të arrish kënaqësinë përfundimtare, është të kesh vdekur.

Zgjidh heshtjen nga të gjitha virtytet, sepse me të dëgjon papërsosmëritë e njerëzve të tjerë dhe fsheh të tuat.

Leximi e bëri Don Kishotin një zotëri. Besimi i asaj që lexoi e bëri atë të çmendur.

I lumtur është ai njeri që mund të sigurojë jetesën nga hobi i tij.

Unë kurrë nuk i rezistoj tundimit, sepse kam zbuluar se gjërat që janë të këqija për mua nuk më tundojnë.

/shkollaesuksesit.com

https://berati.tv/wp-content/uploads/2023/02/makina-me-qera.png