Kryeministri Albin Kurti tha gjatë seancës së Kuvendit të Kosovës se Bashkimi i Komunave Serbe (ZSO) mund të konsiderohet me gjashtë kushte, e para prej të cilave është që të jetë në përputhje me Kushtetutën e Republikës së Kosovës.

Siç tha Kurti, kushti i dytë është që komuniteti të mos jetë jokombëtar, konkretisht të ndryshojë emrin dhe të mos ketë kompetenca ekzekutive dhe të shërbejë ekskluzivisht për bashkëpunim ndërmjet komunave, bazuar në Ligjin për Vetëqeverisje Lokale.

Sipas tij, të drejtat e pakicave kombëtare dhe mekanizmat përkatës të mbrojtjes duhet të forcojnë parimin e reciprocitetit ndërmjet dy shteteve dhe të marrin parasysh standardet dhe modelet evropiane.

Njohja e parë reciproke

Kurti këmbëngul se para krijimit të ZSO-së, “strukturat ilegale të Serbisë në veri duhet të mbyllen dhe armët e tyre ilegale të dorëzohen”.

Kryeministri i Kosovës përkujtoi se ZSO është pjesë e marrëveshjes përfundimtare dhe do të zbatohet vetëm pas njohjes reciproke.

Në fund, Kurti ka theksuar se “presidenti serb Aleksandar Vuçiç duhet të tërheqë letrat e dërguara vendeve anëtare të BE-së që të mos pranojnë kërkesën e Kosovës për anëtarësim në BE”.

Vuçiç nuk i zbulon të gjitha letrat

Në Beograd është duke u zhvilluar një seancë e Kuvendit të Serbisë, gjatë së cilës presidenti Vuçiç deklaroi se qëllimi i seancës nuk është të bartet përgjegjësia te parlamenti dhe qytetarët, por të thuhet hapur se cilat janë sfidat para Serbisë dhe çfarë është përpara popullit serb.

 “Unë vij nga ndjenja e detyrës për të thënë atë që po ndodh, në mënyrë që qytetarët të vlerësojnë pasojat e veprimeve tona dhe për çfarë po luftojmë. Do të theksoj të gjitha pikat më të këqija të nismës franko-gjermane dhe nuk do të fsheh asgjë, sepse dua të jem i përgjegjshëm dhe i ndershëm”, tha Vuçiç para përfaqësuesve.

Ai shtoi se në lidhje me planin franko-gjerman “do të ketë kohë për vendime”, dhe se nuk duhet të prezantojë planin e plotë, por se do të prezantojë “çka është më e keqja për Serbinë”.