Skip to content

Kush ishte Desmond Tutu, një kryepeshkop nobelist

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Kryepeshkopi Desmond Tutu, fitues i Çmimit Nobel për Paqe dhe një veteran i shquar i luftës kundër aparteidit në Afrikën e Jugut, u shua në moshën 90-vjeçare, njoftoi të dielën presidenti i Afrikës së Jugut.

“Vdekja e Kryepeshkopit Paqësor Desmond Tutu është një tjetër kapitull i trishtuar në lamtumirën e kombit tonë ndaj anëtarëve të brezit të afrikano-jugorëve që na lanë borxhe dhe çliruan Afrikën e Jugut,” tha Presidenti Cyril Ramaphosa.

Desmond Mpilo Tutu lindi në Klerksdorp më 7 tetor 1931 dhe fitoi famë botërore gjatë viteve 1980 si kundërshtar i aparteidit.

Në vitin 1978, ai u zgjodh Sekretar i Përgjithshëm i Këshillit të Kishave të Afrikës së Jugut. Ai ishte një nga drejtuesit kryesorë dhe vertikalë moralë të rezistencës ndaj aparteidit. Ai kritikoi qeverinë, kundërshtoi ksenofobinë dhe racizmin dhe mbrojti të drejtat e zezakëve. Ai ishte peshkop i Johanesburgut nga viti 1984 deri në vitin 1986. Ai u bë Kryepeshkop i Cape Town në 1986. Që nga viti 1987, ai ka qenë President i Konferencës Afrikane të Kishave dhe ka qenë një nga udhëheqësit fetarë më me ndikim të Afrikës. Ai ishte një model moral, një zëdhënës i njerëzve pa të drejtë vote.

Në vitin 1984, Tutu u bë afrikano-jugori i dytë që mori Çmimin Nobel për Paqe, pasi Albert Lutuli mori çmimin e vitit 1960. Tutu ishte një aktivist i të drejtave të njeriut. Ai e ka përdorur reputacionin e tij në fushatat për të ndihmuar të shtypurit dhe në luftën kundër SIDA-s, tuberkulozit, varfërisë dhe racizmit. Ai ishte veçanërisht i përkushtuar ndaj problemeve të Botës së Tretë.

Përveç çmimit Nobel në 1984, ai mori çmimin Albert Schweitzer për Njerëzimin në 1986, Çmimin Gandhi për Paqen në 2005, Medaljen Presidenciale të Lirisë në 2009 dhe shumë të tjera.

 

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë