Leonardo DiCaprio, aktori me famë ndërkombëtare ka publikuar sërish një fotografi të lumit Vjosa në profilin e tij në Instagram duke i thënë ndjekësve se ka lajme premtuese nga Shqipëria. Në imazhin që jepte mesazhin “Vjosa, jo diga”, Di Caprio i bëri thirrje kryeministrit të Bosnje Hercegovnës për të mbrojtur lumenjtë nga hidrocentralet.

Ndërsa për Shqipërinë, përmend kryeministrin Edi Rama duke thënë se me 25 Shtator njoftoi refuzimin e digës Kalivac duke treguar që Vjosa do të bëhet park kombëtar.

Kjo nuk është hera e parë që DiCaprio ngre zërin për Shqipërinë pasi edhe më parë ka reaguar sepse është pjesë e fushatës për mbrojtjen e lumit Vjosa nga HEC-et.

Shkrimi i plotë: Ndërsa ne presim që Kryeministri Federal dhe qeveria e tij në Bosnjë dhe Hercegovinë të ndërmarrin hapa ligjore për të mbrojtur lumenjtë e Zemrës Blu të vendit nga shkatërrimi i mëtejshëm nga hidrocentralet e vogla, ka lajme shumë premtuese që vijnë nga Shqipëria. Vjosa, një nga lumenjtë e fundit të egër të Evropës mund të shpëtohet nga zhvillimi i hidrocentraleve.

Në 25 Shtator, Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama njoftoi se projekti i digës Kalivaç u refuzua dhe se zona do të bëhet një park kombëtar. Parku Kombëtar i Lumit të Vjosa do të bëhej vendi më i madh i Evropës për ruajtjen e lumenjve që mbulon disa qindra kilometra lumenj dhe përrenj dhe mbron qindra apo edhe mijëra specie si ngjala e Evropës në rrezik global dhe flutura Vjosa e zbuluar së fundmi.

Kjo do të ishte një arritje e madhe për Shqipërinë dhe pjesën tjetër të Evropës dhe parku mund të bëhet një model për Strategjinë e Biodiversitetit brenda kornizës së Marrëveshjes së Gjelbër. Në pritje të më shumë lajmeve të mira në lidhje me veprimet konkrete për mbrojtjen e përhershme dhe të plotë të lumenjve në Bosnjë dhe Hercegovinë, Shqipëri dhe pjesën tjetër të rajonit të Ballkanit që përbëjnë ‘Zemrën Blu’.

loading...