Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen tha të mërkurën se vaksinimi në Bashkimin Evropian po përshpejtohet dhe se qëllimi mbetet që të paktën 70 përqind e popullsisë të imunizohet deri në fund të verës.

Në fjalimin e saj para Parlamentit Evropian, ajo paralajmëroi për luftën e ardhshme kundër llojeve të reja të virusit Corona dhe vuri në dukje se Ballkani Perëndimor ishin përjashtuar nga mekanizmi i BE për transparencën dhe miratimin e eksporteve të vaksinave.

“Të gjithë kemi nevojë për parashikueshmëri kur bëhet fjalë për dorëzimet e vaksinave. Kjo është arsyeja pse është futur një mekanizëm për transparencën dhe autorizimin e eksportit.

Ne nuk kemi ndërmend të kufizojmë kompanitë që respektojnë marrëveshjet e tyre me BE dhe kufizimet në eksportet në Ballkanin Perëndimor, lagjen tonë, për nevoja humanitare dhe, në 92 vende me të ardhura të vogla dhe të mesme nga instrumenti Covax, përjashtohen automatikisht,” tha Von der Leyen.

Luftimi i mutacioneve të reja të virusit

Presidentja e KE thotë se 26 milion doza të vaksinave janë dorëzuar në Union deri më tani dhe se rreth 17 milion njerëz janë vaksinuar.

Von der Leyen, ndër të tjera, njoftoi koordinimin brenda BE kur bëhet fjalë për të luftuar mutacionet e reja të virusit.

“Ne nuk kemi shumë të dhëna për efektivitetin e vaksinave kundër shtameve të reja të virusit. Ata do të vazhdojnë të shfaqen, prandaj duhet të përgatitemi menjëherë. Ne duhet të sigurohemi që jemi të sigurt dimrin e ardhshëm dhe më tej,” tha ajo.

Von der Leyen ka njoftuar prezantimin e një axhende të re për javën e ardhshme për të përgatitur BE për të luftuar shtame të reja të virusit. /