Home BOTA Libi, gjyqësori kërkon të ndërpriten kandidaturat e Khalifa Haftarit dhe Seyfulislam Gaddafit

Libi, gjyqësori kërkon të ndërpriten kandidaturat e Khalifa Haftarit dhe Seyfulislam Gaddafit

0
Libi, gjyqësori kërkon të ndërpriten kandidaturat e Khalifa Haftarit dhe Seyfulislam Gaddafit

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Kryeprokurori ushtarak libian, Mesud Erhume Miftah kërkoi nga Komisioni i Lartë i Zgjedhjeve që të ndalojë proceset e kandidimit të liderit të forcave jolegjitime në lindje të vendit, Khalifa Haftar dhe djalit të liderit të rrëzuar Muammar Gaddafi, Seyfulislam Gaddafi, për zgjedhjet e 24 dhjetorit.

Sipas lajmeve në mediat libiane, Prokurori i Përgjithshëm Miftah i dërgoi një letër zyrtare kryetarit të Komisionit të Lartë të Zgjedhjeve, Imad es-Sayih.

Në shkrim janë përfshirë vrasje të ndryshme dhe krime lufte që i atribuohen Haftarit dhe Seyfulislam Gaddafit.

Kryeprokurori ushtarak Miftah kërkoi që të ndërpriten të gjitha proceset e kandidimit të Haftarit dhe Seyfulislam Gaddafit për zgjedhjet presidenciale të planifikuara për 24 dhjetor deri në përfundimin e hetimeve ndaj tyre.

Diskutimet për zgjedhjet dhe kandidaturat

Seyfulislam Gaddafi, djali i liderit të rrëzuar të Libisë, Muammar Gaddafi, aplikoi për kandidaturë për zgjedhjet presidenciale të 14 nëntorit.

Seyfulislam Gaddafi, i kërkuar nga Gjykata Penale Ndërkombëtare për kryerjen e krimeve kundër njerëzimit dhe Zyra e Kryeprokurorit Ushtarak të Libisë lëshoi ​​një urdhër arresti për të me akuzat për “vrasje” dhe “përdorim mercenarësh”, u shfaq për herë të parë personalisht në qendrën zgjedhore në Sebha, në jug të vendit që kur u rrëzua babai i tij në vitin 2011.

Khalifa Haftar, udhëheqësi i forcave të armatosura të paligjshme në lindje të Libisë, njoftoi se ai është një kandidat për zgjedhjet presidenciale të 16 nëntorit.

Haftar, i cili u akuzua për krime lufte dhe shkelje të ndryshme të të drejtave të njeriut gjatë sulmeve që ndërmori në kryeqytetin Tripoli në vitin 2019, shpalli kandidaturën e tij për presidencën me një video-mesazh të transmetuar në një televizion lokal pro-Haftarit.

Pas aplikimeve, Zyra e Kryeprokurorit Ushtarak të Libisë kërkoi nga Komisioni i Lartë i Zgjedhjeve që të ndalojë proceset e kandidaturës në lidhje me zgjedhjet presidenciale deri në përfundimin e hetimit për krimet që i atribuohen Khalifa Haftarit dhe Seyfulislam Gaddafit.

Komisioni i Lartë i Zgjedhjeve Libian njoftoi se aplikimet për kandidaturë të paraqitura për zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare “nuk nënkuptojnë pranimin përfundimtar të kandidatëve”.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë