Donald Trump kishte pyetur në vitin 2020 nëse ushtria amerikane mund të bombardonte laboratorët sekretë të karteleve të drogës në Meksikë. Këtë të fundit e zbulon Sekretari i atëhershëm i Mbrojtjes i qeverisë së tij, Mark Esper, në librin e tij, i cili do të botohet më 10 maj.

Sipas pjesëve nga libri, botuar nga New York Times, presidenti i atëhershëm republikan synonte që Shtetet e Bashkuara të mohonin se qëndronin pas sulmeve me raketa në tokën meksikane.

Esper ishte Sekretar i Mbrojtjes i Donald Trump nga korriku 2019 deri në nëntor 2020.

Ish-banori kryesor i Shtëpisë së Bardhë kishte pyetur dy herë nëse ushtria amerikane mund të “hedhë raketa në Meksikë për të shkatërruar laboratorët e drogës,” shkruan Mark Esper në kujtimet e tij, duke pranuar se mbeti pa fjalë nga kjo ide e presidentit.

Trump vendosi të shkarkojë zotin Esper nga detyra në nëntor 2020, pak ditë pas shpalljes së rezultateve të zgjedhjeve presidenciale në SHBA.

Marrëdhënia midis presidentit të stuhishëm 7-vjeçar dhe ministrit të tij kishte marrë një kthesë për keq, sepse shefi i Pentagonit kishte kundërshtuar publikisht, disa muaj më parë, vendosjen e ushtrisë për të shuar protestat antiraciste që përfshinin vendin.

Në një fragment tjetër nga libri i tij, Mark Esper tregon se ndërsa protestat po vazhdonin, në qershor 2020, presidenti i atëhershëm u hakërye në Zyrën Ovale: “Nuk mund t’i lini ato? Gjuani në këmbë apo diçka tjetër”.