Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel tha se ata duan të krijojnë një marrëdhënie me Kinën bazuar në reciprocitet, përgjegjësi dhe drejtësi.

Michel, Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen, Kancelarja gjermane Angela Merkel dhe Presidenti kinez Xi Jinping patën një konferencë shtypi pas një takimi në internet të udhëheqësve BE-Kinë.

Michel tha se me atë rast ata diskutuan ndryshimin e klimës, ekonominë, tregtinë, marrëdhëniet ndërkombëtare, të drejtat e njeriut, por edhe COVID-19. Ai shtoi se ata duan marrëdhënie të ekuilibruara me Kinën dhe se ata do të vazhdojnë të punojnë në përcaktimin e fushës së bashkëpunimit.

“Evropa duhet të jetë një lojtar, jo një fushë loje. Ne duam të krijojmë një marrëdhënie me Kinën bazuar në reciprocitetin, përgjegjësinë dhe drejtësinë,” tha Michel.

Ai shtoi se ata duan një marrëdhënie tregtare më të drejtë dhe më të ekuilibruar me Kinën.

“Siguria kombëtare në Hong Kong vazhdon të shqetësojë BE dhe vendet anëtare. Zëri i demokracisë në Hong Kong duhet të dëgjohet. Ne kemi shprehur shqetësim në lidhje me trajtimin e gazetarëve dhe aktivistëve të të drejtave të njeriut dhe pakicave në Rajonin Autonom Xinjiang dhe Tibet,” tha Michel.

Ai shtoi se një marrëdhënie e drejtë e bazuar në interesa të ndërsjelltë duhet të vendoset me Kinën.

“Ne nuk jemi naivë. Ne e dimë që modeli ekonomik, politik dhe shoqëror në Kinë është dukshëm i ndryshëm nga ai në BE,” tha Michel.

“Ne kemi kryer negociata të qarta, të ndershme, konstruktive dhe intensive”, tha Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

Ajo shtoi se të drejtat e njeriut, ndryshimi i klimës, dixhitalizimi dhe tregtia u diskutuan mes tyre.

Ajo deklaroi se është bërë përparim në tre fusha, por që duhet bërë shumë më tepër, veçanërisht kur bëhet fjalë për zhvillim të qëndrueshëm dhe qasje në treg.

Von der Leyen tha se tregu evropian është i hapur për kompanitë kineze dhe se tregjet kineze duhet të sigurojnë gjithashtu hyrje në kompanitë evropiane.

Ajo gjithashtu shpjegoi se si u diskutua për pandeminë e koronavirusit dhe që duhet të ofrohet mbështetje për Organizatën Botërore të Shëndetësisë në marrjen e të dhënave për pandeminë.

Kancelarja gjermane Angela Merkel tha se bashkëpunimi me Kinën duhet të bazohet në parimet e reciprocitetit dhe konkurrencës së ndershme.

Ajo shtoi se ekonomia kineze është shumë më e fortë se në të kaluarën dhe shpjegoi se Hong Kongu dhe problemet me të cilat përballen pakicat u diskutuan gjithashtu. Merkel tha se do të vazhdojë dialogun me Kinën kur bëhet fjalë për të drejtat e njeriut.

Nga ana tjetër, Presidenti kinez Xi Jinping tha se ata kundërshtojnë ndërhyrjen në punët e brendshme të Kinës.

Ai gjithashtu iu referua çështjeve të Xinjiang dhe Hong Kong, duke deklaruar se ato kanë të bëjnë me ruajtjen e sovranitetit kombëtar të Kinës.

Xi gjithashtu deklaroi se Kina dhe BE duhet të angazhohen për bashkëjetesë, bashkëpunim, multilateralizëm dhe hapje.