Presidenti francez Emmanuel Macron mbrojti diplomacinë e tij sulmuese ndaj Afrikës, nga Algjeria përmes Sahelit deri në Ruandë, në një intervistë për revistën Afrika e Re, ku ai kritikoi “strategjinë” e Rusisë dhe Turqisë për të inkurajuar ndjenjat anti-franceze.

“Unë mendoj se marrëdhënia midis Francës dhe Afrikës duhet të jetë një histori dashurie”, tha ai, duke mbrojtur krijimin e “marrëdhënieve të barabarta dhe një partneriteti të vërtetë”.

Kjo është arsyeja pse “ne nuk duhet të jemi robër të së kaluarës sonë”, veçanërisht të “temave të ndaluara” siç është kolonizimi, vuri në dukje Macron, presidenti i parë francez i lindur pas dekolonizimit.

Ai tha se “udhëheqësit afrikanë dhe fuqitë e huaja si Rusia dhe Turqia po luajnë me ndjenja armiqësore postkoloniale” në Afrikën Frankofone, ku kohët e fundit janë organizuar protesta jo aq të mëdha kundër botimit të karikaturave famëkeqe të Charlie Hebdo.

“Njeriu nuk duhet të jetë naiv: shumë që bërtasin, bëjnë video dhe janë të pranishëm në mediat frankofone janë bursistë të Rusisë dhe Turqisë,” shtoi presidenti francez, pa dhënë shembuj.

Këto dy vende, së bashku me Kinën, po përpiqen të konsolidojnë ndikimin e tyre në kontinentin Afrikan në dëm të fuqive perëndimore, të tërhequr, mbi të gjitha, nga burimet natyrore.

 

 

 

loading...