Presidenti francez Emmanuel Macron bëri thirrje për përpjekje të intensifikuara ndërkombëtare për shpërndarjen e vaksinave në vendet e varfra, si dhe përfshirje më të madhe të Kinës dhe Rusisë.

Megjithëse programi francez i vaksinimit vuante nga vonesat dhe probleme burokratike, ai i tha Le Journal du Dimanche se “vendet afrikane kërkojnë me justifikim për mundësinë e tyre të vaksinave”, raporton Reuters.

Macron është takuar me CEO të farmaceutikës dhe ekspertë të vaksinave në ditët e fundit për të diskutuar programe për të luftuar pabarazitë në aksesin ndaj vaksinave dhe për të ndihmuar në përfundimin e pandemisë dhe përshpejtimin e rimëkëmbjes ekonomike.

Përshpejtoni zbatimin e COVAX

Ndër këto programe është COVAX, i cili mbështetet nga Kombet e Bashkuara, dhe zbatimi i të cilit ka filluar ngadalë për shkak të mungesës së fondeve dhe papërgatitjes së disa fuqive të mëdha botërore.

 “Ne duhet ta përshpejtojmë këtë përpjekje më tej, sepse çdo javë është e rëndësishme“, tha Macron.

Presidenti francez gjithashtu tha se vaksinat e prodhuara në Kinë dhe Rusi duhet të “integrohen në këtë përpjekje të madhe shumëpalëshe pandemike”.