Tatuazhet janë ndër sëmundjet e kësaj kohe të njeriu. Bëhen, pa e ditur pse bëhen, duke kostuar dhe në shëndet.

Ajo donte që syri i saj të dukej blu-vjollcë e ndezur dhe ajo po e paguan shtrenjtë për këtë.

Një nënë e pesë fëmijëve nuk e dëgjoi vajzën e saj kundër tatuazhit të syve të saj për shkak të verbërisë së mundshme – dhe tani, ajo po humbet shikimin.

Anaya Peterson, një studente juridike, e admironte modelen Amber Luke, e cila i bëri tatuazhet e syrit me një ngjyrë blu-vjollcë të thellë dhe u verbua tre javë më vonë. Pavarësisht se Luka ka rifituar shikimin, duket se 32-vjeçarja Peterson tashmë mund të humbasë përgjithmonë shikimin.

“Fillimisht do të bëja vetëm një tatuazh në sy, sepse mendova nëse verbërohem, të paktën të kem syrin tjetër. Duhet të kisha qëndruar me të”, tha Peterson për Kennedy Neës. “Vajza ime nuk donte që unë ta bëja këtë tatuazh duke thënë: ‘Po sikur të verboheni?’. Ndaj ajo nuk ishte aspak dakord me këtë”.

32-vjeçarja do të donte të kishte dëgjuar vajzën e saj 7-vjeçare. “Unë nuk kam më shikim. Nga larg nuk i dalloj dot tiparet e fytyrave”, tha ajo. “Nëse nuk do të kisha bërë tatuazh sytë, nuk do ta kisha këtë problem. Edhe sot u zgjova me ënjtje të rëndë në sy. Dhe kjo është e rrezikshme”.

Ajo do ta ketë “gjithmonë këtë problem” pasi nuk mund ta heqë bojën e tatuazhit nga sytë e saj.

Peterson zgjodhi të bënte tatuazhin e syrit të saj të majtë në dhjetor 2020.

Në gusht 2021, gjërat morën një kthesë për keq. Ai u zgjua një ditë me qepallat tepër të fryra që dukeshin sikur kishte bërë “pesë raunde me Mike Tyson”.

Ndërsa simptomat u përkeqësuan, ajo vendosi të futej në spital, ku mjekët i dhanë mjekim intravenoz për tre ditë dhe i bënë një biopsi në syrin e saj të trazuar.

“Për të qenë i sinqertë, doja të isha në shtëpi dhe të shikoja TV. Nuk mund ta përshkruaj as me fjalë. Nuk ishte aspak e bukur. Ishte traumatike të kaloja. Mbaj mend vetëm se kam menduar: Nuk do ta bëj më kurrë atë tatuazh syri. Sigurisht që nuk do ta bëj më”.

32-vjeçarja i vjen keq për vendimin e saj për të bërë tatuazh të bardhën e syve.

“Në thelb jam në prag të verbimit”, tha ajo. “Nëse do të mund të kthehesha pas në kohë, sigurisht që nuk do ta bëja”.

Tatuazhet janë shndërruar tashmë në sëmundje gati kolektive, një lloj prirjeje që nuk është as kënaqësi fizike e as estetike. Aq më pak shpirtërore. /tesheshi.com/