Inflacioni po kthehet në shqetësimin kryesor ekonomik në vënd për shkak se po gërryen buxhetet familjare, ndaj banka e Shqipërisë sugjeron që qeveria paratë që po mbledh nga shtrentimi I çmimeve, ti përdorë për familjet dhe sektorët më të prekur.

 

Madje në kuadë të kësaj krize,banka qëndrore sugjeron që shpenzimet jo prioritare të pezullohen  .

 

Politika fiskale duhet të vijojë të ofrojë mbështetje financiare për shtresat me të ardhura të ulëta të shoqërisë dhe për sektorët më të ekspozuar ndaj goditjes. Megjithatë, kjo mbështetje duhet të financohet nga të ardhurat shtesë të siguruara nga rritja e çmimeve dhe nga rishikimi i shpenzimeve joprioritare. Në këtë mënyrë, efektiviteti i ndërhyrjes nuk do të dëmtojë treguesit e borxhit publik.

 

Duke raportuar në komision lidhur me vitin që lam pas dhe sfidat për këtë vit, Sejko u ndal edhe tek nisma e qeverisë për amnistinë fiskale.

 

Sipas Guvernatorit  amnistia ka dy rrisqe, ndaj ajo duket të jetë e miremenduar më nëyrë që të japë efekt në uljen e evazionit.

 

Së pari duhet të ketë një ndarje të qartë të parave kriminale dhe atyre të korrupsionit që të mos bëhen pjesë e projektit dhe së dyti amnistia duhet të shoqërohet me ulje të evazionit, pra është I rëndësishëm efektiviteti I saj, në mënyrë që të mos krijohet koncepti që do të ketë amnisti të radhës- vijoi më tej Sejko.

 

Edhe banka e Shqipërisë ka ulur parashikimet e saj për rritjen ekonomike të këtij viti, parashikim I cili u ulë në 3.4 % thuajse në të njëjtën linjë me insitucionet ndërkombëtare. Kriza e cmimeve në fushën e energjisë

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re