Algjeria inauguroi një xhami gjigande në bregdetin e Mesdheut të dielën pasi vite trazirash politike e transformuan projektin nga një simbol i fuqisë dhe fesë i sponsorizuar nga shteti në një simbol të vonesave dhe tejkalimeve të kostove.

Ekziston edhe një librari e madhe në Xhaminë e Madhe të Algjerit, ku minarja është 265 metra e lartë, duke e bërë atë më të lartën në botë.

Hapësira e lutjes e xhamisë së tretë më të madhe në botë dhe më e madhja jashtë qyteteve më të shenjta islame, mbulon 20,000 metra katrorë dhe vendi i adhurimit mund të strehojë 120,000 besimtarë.

Presidenti algjerian Abdelmajid Tebboune ishte ai që hapi këtë xhami të dielën në Algjer.

Por ndërkohë, kjo xhamia ishte e hapur për turistët e huaj dhe vizitorët vendas në Algjeri për rreth pesë vjet.

Kështu, xhamia hapet zyrtarisht në prag të muajit të Ramazanit, i cili fillon për pak javë, në mars.

Përveç madhësisë së saj, xhamia është më e njohur për vonesat dhe polemikat që kanë karakterizuar shtatë vitet e ndërtimit të saj, duke përfshirë zgjedhjen e një vendi që ekspertët kanë paralajmëruar se është sizmikisht i rrezikshëm.

Por shteti e mohoi këtë në një deklaratë të dielën të publikuar në faqen e internetit të agjencisë shtetërore të lajmeve APS.

Të dhënat zyrtare tregojnë se vlera e projektit është 898 milionë dollarë.

Xhamia ishte fillimisht një projekt i ish-presidentit Abdelaziz Bouteflika, i cili e projektoi atë të ishte më e madhja në Afrikë.

Ai donte që ajo të ishte trashëgimia e tij dhe e quajti “Xhamia Abdelaziz Bouteflika” e ngjashme me Xhaminë “Hassan II” në Casablanca, Marok.

Por protestat që përfshinë Algjerinë në vitin 2019 dhe e çuan Bouteflika-n të jepte dorëheqjen pas 20 vitesh në pushtet e penguan atë të zbatonte planet e tij për të emëruar xhaminë me emrin e tij dhe për ta hapur atë në shkurt 2019 siç ishte planifikuar.

Një fat të ngjashëm, por për të tjera arsye, po ka dhe Xhamia e Madhe në Tiranë, e cila edhe pse e përfunduar nuk hapet për një ngërç politiko-fetar mes shtetit turk dhe KMSH-së.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re