“Më i rrezikshmi ndonjëherë”/ Shkencëtarët ngrenë alarmin për variantin e ri të Covid-19

te-rinjte-covid-1.jpg

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Mbretëria e Bashkuar ka shtuar gjashtë vende në listën e saj të kuqe për shkak të shqetësimit të shkencëtarëve për një variant të ri super-mutant Covid që është quajtur “më i keqi i parë ndonjëherë”.

Varianti B.1.1.529 është gjetur për herë të parë në rastet në Botsvana, Afrikën e Jugut dhe Hong Kong. Kjo është gjithçka që dimë për variantin e ri deri më tani, duke përfshirë ndryshimin e tij nga llojet e mëparshme mutante të virusit dhe sa i rrezikshëm mund të jetë.

Kur u shfaq për herë të parë?

Shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar fillimisht u bënë të vetëdijshëm për llojin e ri më 23 nëntor pasi mostrat u ngarkuan në një faqe interneti për gjurmimin e variantit Covid nga Afrika e Jugut, Hong Kongu dhe më pas Botsvana. Gjithsej 59 mostra janë ngarkuar në faqen e internetit deri më tani. Tre mostra janë nga Hong Kongu, tre janë nga Botsvana dhe pjesa tjetër janë nga Afrika e Jugut.

Duke përshkruar situatën në Afrikën e Jugut, një shkencëtar i lartë tha: “Nëse shikojmë rezultatet që ata kishin deri një javë më parë, më pak se 1% e njerëzve ishin testuar pozitivë në shumë zona. Kjo është rritur në mënyrë shumë dramatike në disa pjesë në 6% në ditët e fundit, dhe kjo më bën të shqetësohem shumë shpejt për njerëzit që mund të mbërrijnë [në MB] tani.”

Mutacionet potencialisht mund ta bëjnë variantin më të transmetueshëm dhe të shmangin mbrojtjen e dhënë nga infeksioni ose vaksinimi i mëparshëm.

“Një nga shqetësimet tona kryesore është se ky version i virusit është kaq dramatik e i ndryshem nga pika e virusit që ishte në llojin origjinal të Wuhan-it, dhe për rrjedhojë në vaksinat tona, saqë ka një shkak të madh shqetësimi”-tha një shkencëtar tjetër.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë